Destination: San Sebastián

Klassiska badorten San Sebastián i spanska Baskien är lite av Europas Rio de Janeiro, komplett med Jesusstaty och lummiga klippor. Här finns Spaniens vackraste strand, mat gjord på råvaror att dö för, suverän surf och fiestas som avlöser varandra.

MUSSELBAR
San Sebastián är den stad i Europa som har flest stjärnor i Guide Michelin per capita, med berömda restauranger som Mugaritz och Rekondo som utflyktsmål för verkliga matnördar. Betydligt mer rustikt är det på den lilla hektiska musselbaren La Mejillonera som serverar havets mest miljövänliga råvara i allehanda tappningar: musslor i vinägrett, musslor i tomatsås, marinerde musslor... Perfekt efter stranden-mat för en spottstyver (3 euro). Sköljs med fördel ner med det lokala, lätt bubbliga vita vinet txakoli, som hälls upp från teatraliskt hög höjd.
c/ Puerto, mellan nummer 15 och 17

GÅ OCH SURFA
Kanske är närbelägna Biarritz i den franska delen av Baskien mer känt i surfkretsar än San Sebastián. Men faktum är att stranden Zurriola strax öster om gamla stan ger det franska svallet en rejäl match. För den som krängt av sig våtdräkten och är intresserad av friluftsplagg med stil är Patagonias butik ovanför den bästa surfspoten värd ett besök – ett läge valt med omsorg får man förmoda för ett företag vars grundare Yvon Chuinard har mottot ”let my people go surfing”. Förutom en avslappnad företagskultur är Patagonia känt för långtgående miljötänk i materialen och transparens i produktionen.
Paseo de José Miguel Barandiarán, 24
www.patagoniasurfeurope.com

FIESTAS FIESTAS
Under de många fiestas som avlöser varandra under sommarhalvåret fylls San Sebastián till bristningsgränsen (boka boende tidigt!). I slutet av juli drar musikfestivalen Jazzaldia internationella stornamn som Patti Smith och Anthony and The Johnsons. Största scenen är belägen på stranden Zurriola med Biscayabuktens vågor som fond. I mitten av augusti firas sommaren av med Semana grande, en veckolång, dionysisk hyllning till framförallt baskisk kultur och musik. I slutet av september äger San Sebastián International Film Festival rum, som räknas som en av de viktigaste i Europa.

Res till San Sebastián utan flyg
Resa med tåg från Malmö till San Sebastián tar ca 30 timmar. Ett stopp på vägen i exempelvis Paris piggar upp. Med ett Interrailkort får du fem valfria resdagar inom tio dagar för 2435 kr (1625 om du är upp till 25 år).
www.sj.se
www.bahn.de

Denna text är ett smakprov från magasinet (Camino 28). Det som återpubliceras på webben är avdelningarna Ekorekokollen, Destination och ibland någon mindre notis. Resten är exklusivt för betalande prenumeranter.