Spela bort e-posten

Problem med e-posten? Har du försökt styra upp situationen och bara kolla mail vid en viss tidpunkt varje dag? Har du misslyckats? Ta en titt på The Email Game som ger dig möjlighet att spela dig igenom inboxen.

Det fanns en tid strax före sekelskiftet då det var spännande att både få mail och att skriva mail. Gärna långa. Gärna många. Intet ont anandes växlade vi sedan upp, vi mailade mer och mer. Ju fler desto bättre – att säga att man fick 100 mail om dagen var status, långt in på det nya millenniet.

Någonstans mellan sekelskiftet och jordens undergång 2012, hände det: Mailen började föröka sig själva, exponentiellt. Att arbeta blev på många arbetsplatser liktydigt med att hantera den allt bredare mailfloden, dagarna i ända. Den amerikanska produktivitetsgurun Tim Ferriss har sagt att ”västerlandet har två problem, fetma och e-post”. Det ligger något i det.

Så vad göra? Om du tycker att livet är mer värt än de 382 obesvarade mail som ligger i din inbox så är The Email Game lösningen. Du kopplar in dig i spelet med ditt befintliga mailkonto och får sedan se varje mail endast en gång. Nu gäller det: Svara, arkivera, radera eller lägg i en ”boomerang” så att mailet kommer tillbaka inom en given tidsperiod. Ju snabbare du hanterar varje mail desto högre poäng och gladare gubbe uppe i hörnet. När en spelsession om 30 mail är avslutad får du uppmuntrande tillrop som ”Katching!” och ”Bomb Diggity!”. Du får reda på hur mycket tid varje mail tagit och om det gått bra hamnar spelsessionen på din personliga highscore.

Vän av ordning avfärdar kanske det här som trams. Men faktum är att ”spelifiering” av ett till synes nödvändigt men inte alltid så omtyckt vardagsverktyg som e-post har potentialen att minska stressfaktorn på arbetsplatser med tunga mailflöden. Den stora vinsten med The Email Game är kanske inte highscorelistan – utan att spelet bryter kopplingen mellan arbetsflödet och mailflödet. Du återtar kontrollen. En gång för alla.

Du behöver ett Gmail-konto för att kunna spela The Email Game.

Mer om digitala lösningar med förändringspotential i Camino 26 >