Camino magasin #34

Camino nr 34 är ett specialnummer där vi har listat de 9 hetaste trenderna som vi ser inom hållbarhet just nu och belyser och diskuterar hur dessa ska kunna skalas upp och gå från trend till norm. Läs bland annat om företagen och tekniken som tar oss in i delandeekonomins tidsålder, om varför knuffar är mer effektiva än information för att påverka människors beteenden och om en växande gör-det-själv rörelse som alltmer samarbetar för att lösa samhällets utmaningar.

Innehåll

Omställare på heltid
Möt Pella Thiel, en profil inom omställningsrörelsen som likt många miljöengagerade pendlar mellan hopp och dysterhet. Glädjeämnena hittar hon i det lokala arbetet.
Text Caroline Petersson
Foto Fredrik Karlsson

9 trender som tar oss in i framtiden
Camino har identifierat nio hållbarhetstrender som har potential att skalas upp till att bli normer. Trendanalytikern Christina Cheng ger sin syn på saken.
Text Caroline Petersson
Illustration Erik Nylund

De kallar oss makers
Do it yourself har blivit Do it together. Ensam är inte längre bäste dräng - nu träffas kreativa själar och löser problem tillsammans. Men samhällets strukturer är inte helt anpassade för denna nya rörelse.
Text & Foto Johanna Stål

Hyr dig fri
Ägande är ute, nu är det ”tillgång” som gäller. Vi hyr och delar som aldrig förr. Vilka är de nya entreprenörernas utmaningar och hur erövrar denna delandeekonomi medelsvensson?
Text Ingemar Tigerberg
Illustration Erik Nylund

Allt som behövs är en knuff
När viljan inte räcker till behöver vi människor en knuff i rätt riktning för att göra hållbara val. Möt experterna i det nya forskningsfältet ”nudging”.
Text Caroline Petersson
Illustration Erik Nylund

Vegansk vår i Tel Aviv
Vegotrenden har fullkomligt tagit över restaurangerna i Tel Aviv. Häng med på ett reportage som visar det vegetariska kökets potential.
Text & Foto Eva Paulsen

Skön grön festmat
Bloggen (och boken) Green Kitchen Stories är ytterligare ett exempel där det vegetariska köket har nått in i gourmet-världens finrum. Kolla in portobelloburgaren och bönotton!
Text Ingemar Tigerberg
Foto David Frenkiel
Recept David Frenkiel och Luise Vindahl

Alltid i Camino

KOMMENTERAT Varför luktar tidningen?
NÄRBILD Äntligen en podd om hållbarhet.
UTBLICK Ett globalt toppmöte för hållbar mat arrangeras i Stockholm.
SPANAT Second hand-köphets, att avstå rikedom och allt-i-ett miljömärkning
I SÄSONG Gör rengöringsmedel av citrusfrukter
TEKNISKT Hur blir samhället om robotarna tar över?
SÅ FUNKAR DET 3d-skrivarna lappar och lagar konsumtionssamhällets skavanker.
DESIGNAT Naturen hjälper oss hitta hållbarhetslösningar
VÄNNER Hitta schysta företag och organisationer.
SMAKRIKT Förföriska recept, restaurangrecensioner och tips från ekohyllorna.
MODE 4 trender inom hållbar klädkonsumtion.
SUNT Med ekoglasögon på några av 2014 års skönhetsnyheter.
KULTURELLT Dokumentärfilmaren Fredrik Gerttén är cykelfrälst och recension av nya mattidskrifter med miljöfokus
DIY Låt inte dina smycken ligga och skräpa i lådan
REDAKTIONEN Nya Caminomagasin.se innehåller mycket matnyttigt att utforska
PÅ PLATS Workshop för unga miljöreportrar
TILLTÄNKT Stefan Nilsson reflekterar över våra uppfattningar om att sätta eller följa trenderna.

Blädderex

75 kr