Johanna Stål: ”Odling ska vara glädje, trädgårdsarbete borde vara terapi”

Jag tittar ut över trädgården på baksidan av vårt flerfamiljshus. Tre odlingslådor, ett gäng stora krukor, projekt som bör fixas; mer odlingsmark ska färdigställas. Jord ska flyttas, snigelfällor ska monteras, odlingsverktyg bör sorteras, kompost ska tömmas, häckar måste klippas och framförallt: rabatter ska rensas från ogräs.

Missförstå mig inte, jag älskar att odla och älskar trädgårdsarbete. Problemet är orken. Som ständigt är slut. Som heltidsarbetande småbarnsförälder med flerfamiljshus att sköta och ett engagemang i många olika frågor är det här med orken ett stort gissel. Trots att det instagrammas en hel del av huvudsakligen mammor med flera barn, odlingar, karriärer och hög träningslusta så är verkligheten en helt annan för de flesta. Så den här sommaren kör jag latmansodling: lite tomat och zucchini, brytärt, sallad, kryddor och grönkål. En nedtrappning från tidigare år, trots att mitt mål var att trappa upp. Men risken är att det blir platt fall och då är det bättre såhär.

Att sänka ambitionsnivån är svårt men livsnödvändigt för många idag. Odling ska vara glädje, trädgårdsarbete borde vara terapi – om det inte är det längre kanske man bör tänka om. i sommar funderar jag mycket över andelsjordbruk – det finns inget nära där jag bor, så jag får köpa på Bondens marknad och lokala grönsakslådor från min favvobonde istället. För vem vill inte ha lokala, nyskördade grönsaker med lite jordrester på under den korta men magiska svenska sommaren? Sommarnumret av Camino tillägnas odling och mat. Njutning, slit och glädje. För en del fungerar odlingen som ett kitt som gör vardagen meningsfull, som för Esaddin Ali Garib som odlar mitt i Bergsjön i Göteborg. För andra är det ett sätt att leva – där jakten på nya affärsmodeller är en kamp för att kunna bevara lokal produktion. Och maten, den avnjuter vi gärna tillsammans – tack vare nätet kan vi idag samlas på pop up-restauranger, äta hemma hos okända eller ihop med andra familjer i vårt närområde. Vi har dessutom snackat med mat- och miljökvinnan nummer ett – Åsa Domeij, som är miljöchef på Axfood och vars arbete påverkar miljontals kunder som handlar i hundratals butiker varje dag.

Mat ska vara kärlek, odling ska vara glädje. Vi hoppas förmedla det med detta nummer och kanske inspirera dig att gå med i ett andelsjordbruk, stötta en ekonomisk förening av odlare, testa ett nytt spännande matkoncept eller varför inte göra raw glass? Oavsett hoppas jag att du får en underbar sommar med en massa mat, bad, vänner och vila. Kanske ligger du och läser Camino i en hängmatta redan nu?

Originaltext publicerad 29 maj 2015


Posted

in

by

Tags: