Destination: Umeå

Det är inte för inte som Umeå utsetts till Europas kulturhuvudstad 2014. Den norrländska pärlan bjuder sina besökare på högklassiga konst- och musikupplevelser, smart shopping och kulinariska guldkorn.

Matglädje

Efter ett besök på matcaféet Rost kommer du garanterat ut som en gladare person. Här serveras framförallt lunch och fika och det mesta är vegetariskt. Dessutom använder sig caféet endast av ekologiska och närproducerade råvaror, samt återvinningsbara take away-förpackningar. Fräsch, genuin mat och ett varmt bemötande. Lunchen går på 70-90 kronor medan kvällsmenyn hamnar lite över 100-strecket. Värt varenda krona.
Skolgatan 62

Älvnära konst
I Maj 2012 slogs dörrarna upp till Nya Bildmuseet, som efter en flytt nu ligger vackert precis intill Umeälvens strand. Värt ett besök bara för den vackra miljön, men varje månad sätts dessutom nya internationella utställningar med samtida foto- och bildkonst upp. Sju våningar högt tar museet ett tag att ta sig igenom, och efter allt spring i trapporna passar det bra att pausa i museets shop och café. Alltid fri entré!
Östra Strandgatan 30 B

Schysst shopping
Ett stenkast från Renmarkstorget hittar du Kii – Umeås kanske roligaste butik för kläder och inredning. Här hittar du framförallt svenska och lokala märken, varav flera med hållbarhetstänk, så som Humanity, Triwa, P.A.P, Sätila of Sweden och Nudie Jeans. Vägg i vägg ligger ekoreko-caféet Schmäck där du kan slå dig ner i en 50-tals-fåtölj och ta en Fairtrade-kaffe efter shoppingen.
Kungsgatan 49

Res till Umeå utan flyg
Åker du tåg från Malmö och Göteborg måste du byta i Stockholm. Därifrån går både snabbtåg med en restid på cirka 6 timmar, och nattåg på 8 timmar där du ankommer till Umeå tidigt på morgonen. Trots den långa restiden ligger priserna på en tur-och-retur-biljett för en vuxen på runt 1000-1500 kronor från Malmö och Göteborg. Från Stockholm går det att hitta tur och retur-biljetter för under 500 kronor.

Denna text är ett smakprov från magasinet (Camino 30). Det som återpubliceras på webben är avdelningarna Ekorekokollen, Destination och ibland någon mindre notis. Resten är exklusivt för betalande prenumeranter.