Är vändpunkten för klimatet äntligen här?

Caminoredaktionen deltog på århundradets antiklimaxmöte i Köpenhamn 2009. I år finns vi på plats i Paris för att se om historien upprepar sig. Som tur är ser förutsättningarna bättre ut denna gång.
Dela artikeln

Just nu talas det om…

… Klimattoppmötet i Paris. I skrivande stund har mer än 160 av världens länder inkommit med sina nationella åtaganden. Genomgångar av de mål varje land själv har antagit visar att det inte är tillräckligt för att nå exempelvis 2-gradersmålet, men många lyfter ändå fram att Paris kan bli en vändpunkt för världen – som nu som helhet slår in på en ny riktning. Hoppet står till att de uppsatta målen överträffas och revideras, likt framgångarna för Montrealprotokollet och de ozonpåverkande substanserna (Se Så funkar det i Camino 41).

… Sverige tar ledartröjan? På FN:s toppmöte om de nya globala utvecklingsmålen proklamerade Sveriges statsminister Stefan Löfven ambitionen att bli ”ett av världens första fossilfria välfärdsländer”. Bakom ambitionen finns ett gediget påverkansarbete, där professor Johan Rockström lanserade konceptet i sitt sommarprat (som för övrigt blev det mest delade) som sedan följdes upp av en gedigen artikelserie av våra vänner på Supermiljöbloggen där alla riksdagspartier fick säga sitt om denna ambition. Det ligger säkerligen bakom bloggens utmärkelse ”Årets miljöhjälte 2015” som Världsnaturfonden WWF delar ut. Underbart att se och mycket välförtjänt!

… Finansiell aktivism. Greenpeace har meddelat att de vill köpa Vattenfalls kritiserade kolgruvor. Enligt deras värdering bör prislappen hamna runt 5 miljarder svenska kronor, men bör egentligen vara negativ om kolet skulle bära sina egna kostnader i form av försämrad miljö och folkhälsa. Denna syn börjar nå långt utanför miljökretsarna. Storbritanniens centralbankschef Mark Carney menar att fossilbolagen kan stå inför jättelika förluster när världen ska ställa om för att klara 2-gradersmålet. Då måste nämligen 66-80 procent av de kvarvarande olje-, gas- och koltillgångarna stanna i marken (och bli finansiellt värdelösa). Allt fler finansiella institutioner tar till sig detta budskap och ”divesterar”. Ett exempel är när aktiva aktieägare i Shell på stämman drev igenom att de skulle avbryta sin provborrning i Alaska och investera mer i förnybart. Sent ska syndaren vakna…

​Nu håller vi tummarna för Paris!