Att välja mindre pengar

LEDARE "Livet hade troligtvis varit enklare om jag hade haft stora inkomster, men ack så mycket mindre spännande." Caminos chefredaktör Johanna Stål funderar över pengars betydelse för livskvaliteten.
Dela artikeln

Min mormor som idag är 91 år brukar alltid säga ”Det är inte inkomsterna som gör en rik utan utgifterna som gör en fattig”. Det mottot har jag levt med hela livet: från att ha varit en ganska fattig ungdom med ärvda kläder som tågluffade genom Europa och sov på tåggolv och stränder snarare än i hotellsängar till att vara en ”mitt-i-livet-kvinna” med barn, som skaffat ett billigt boende, handlar second-hand och självhushåller så gott jag bara orkar. Livet hade troligtvis varit enklare om jag hade haft stora inkomster, men ack så mycket mindre spännande. Och när man inte har så mycket pengar att röra sig med, dyker det heller inte upp så många tankar kring vad man ska shoppa.

Jag brukar tankemässigt överföra detta synsätt på vårt förhållande till miljöfrågor. Vissa betalar sig ur sitt dåliga miljösamvete genom att köpa lyx-miljöbilar, klimatkompenserar för weekendresor till New York eller tjänar pengar på tvivelaktiga arbeten för att sedan skänka bort massor i välgörenhet. Andra vill bygga sina liv på en tanke om att redan från början göra så lite skada som möjligt, kanske välja ett mindre välbetalt jobb men som känns moraliskt bra. Som av de anledningarna cyklar, går eller åker kollektivt. Som byter och lånar mer och köper mer second hand. Båda sätten bottnar i värderingar och val och i vissa fall i avsaknaden av valmöjlighet. Ibland får man helt enkelt ta de jobb som erbjuds eller så kanske ens förutsättningar gör att man inte får välja alls.

Men jag misstänker att fler människor än vi funderar över vad som är viktigt. Trots det återfinns den här typen av resonerande inte så ofta i diskussioner om ekonomi. Det media ofta rapporterar om är människor som strävar efter mer pengar på olika sätt, snarare än dem som väljer bort mer pengar. De som uppmärksammas mycket är de som skänker stora summor, som startar stora företag eller häftiga innovationer, medan de som kämpar i den mindre skalan sällan hörs. Det är röster som vill vi lyfta. I senaste numret av Camino (41) har vi intervjuat personer med olika perspektiv på sin egen ekonomi och varför de har valt att leva som de gör. Vi har besökt ett spanskt samhälle som lever med en radikalt annorlunda syn på pengar. Och vi har tittat på alternativa boendeformer som kan förändra förhållandet till ditt, mitt och det gemensamma. Jag fick också äran att intervjua Blue Economy-grundaren och serieentreprenören Gunter Pauli, som väljer småskaligt och lokalt framför multinationellt företagande.

När Camino Magasin #41 kommer ut är jag föräldraledig och Ingemar Tigerberg kommer att axla rollen som chefredaktör fram till hösten 2016 då jag kommer tillbaka. Ibland kommer dock mitt namn dyka upp på webben och i sociala medier, då jag inte kommer koppla bort mig helt och hållet. Ha en riktigt fin jul och ett gott nytt år 2016!