Färska vårrullar med rödkål, nötter och mango

Se till att få i dig mer groddar i vinter - de är riktiga vitaminbomber. Knepet är att "baka in" dem i alla möjliga rätter.

Recept för 4 personer (16 rullar)

cirka 5 dl blandade skott, t ex av ärt-, solros- och rädisskott
1 dl salta jordnötter
1 msk sesamolja
1/2 dl rapsolja
2 msk japansk soja
1/2 tsk sambal oelek
1 klyfta rödkål (cirka 200 g)
2 avokado
1 msk färskpressad limejuice
3 salladslökar
2 mango
8 stora rispapper
1 kruka mynta

Mixa nötterna grovt i en matberedare. Tillsätt sesamolja, rapsolja, soja och sambal oelek. Mixa kort så att det precis bara blandas. Lägg i en skål.

Strimla rödkålen fint. Lägg i en skål.

Dela, kärna ur, gröp ur och skär avokadon i skivor. Lägg i en skål och droppa över limejuice (så att avokadon inte mörknar).

Strimla salladslöken, lägg den in en skål. Skala och skär mangon i avlånga bitar.

Fyll en stor bunke eller en vid kastrull med ljummet vatten. Blöt en ren kökshandduk, krama ur den och lägg ut på köksbänken.

Doppa ett rispapper i taget i vattnet i cirka 30 sekunder. Lägg det på handduken.

Lägg lite rödkål, avokado, salladslök, mango, skott och några myntablad mitt på rispappret. Klicka över sås.

Börja med att vika pappret från dig upp över fyllningen. Tryck till försiktigt, och vik sedan in sidorna. Rulla ihop till en rulle.

Lägg över rullen på en skärbräda med en ren fuktad kökshandduk på. Gör resten av rullarna på samma sätt. Lägg rullarna med några centimeters mellanrum så de inte klibbar fast i varandra.

Skär varje rulle i två bitar och lägg på ett fat. Servera med japansk soja eller sojadipp med senap & sesam (se sidan 73).

Tips! Rullarna kan förberedas några timmar i förväg. Lägg över den blöta handduken du använt vid rullningen. Förvara i kylskåp.

! Recepten kommer från boken Groddar, skott och mikrogrönt

Läs mer