Kaffe- och kokosbollar med rostad bovete

Se till att få i dig mer groddar i vinter - de är riktiga vitaminbomber. Knepet är att "baka in" dem i alla möjliga rätter.

Cirka 20 bollar

75 g groddat bovete
3 dl riven kokos
12 färska dadlar
1 dl nötter (t ex pekan-, cashew- eller hasselnötter)
1/2 tsk vaniljpulver
3 msk kallt espressokaffe
2 krm flingsalt
2 msk kakao
riven kokos, kakao, matchapulver, hackade nötter eller sesamfrön att rulla i

Gör så här:
Rosta det groddade bovetet och kokosen i en torr stekpanna under omrörning i 3–4 minuter. Passa noga, ta av från värmen när kokosen har fått färg och bovetet är torrt. Låt svalna något.

Kärna ur dadlarna. Lägg alla ingredienser i en matberedare. Mixa till en smet.

Forma till bollar och rulla i kokos, kakao, matchapulver, hackade nötter eller frön.

Förvara i kylen eller frysen.

! Dadlar används ofta istället för annat fett för att skapa en krämig konsistens i nyttigare bakverk. De ger dessutom en söt smak. Det är extra viktigt att köpa ekologiskt när du köper importerade varor då andra länder många gånger har lägre miljökrav än Sverige.

! Recepten kommer från boken Groddar, skott och mikrogrönt

Läs mer: