Kale cesar med skott

Se till att få i dig mer groddar i vinter - de är riktiga vitaminbomber. Knepet är att "baka in" dem i alla möjliga rätter.

4–6 personer

5 dl blandade skott, t ex av solros, ärta och rucola
300 g grönkål
1/2 dl rostade solrosfrön (eller solrosbräck, se sidan 83)
2 msk torkade vinbär (eller blåbär)
hyvlad pecorino till servering

Dressing
1 äggula
1 riven vitlöksklyfta
1 msk + 1/2 tsk färskpressad citronjuice
1 tsk dijonsenap
1 dl rapsolja
1 dl olivolja
2 dl finriven pecorino
salt
nymalen svartpeppar

Börja med dressingen. Mixa äggula, vitlök, en matsked citronjuice och senap med stavmixer eller i en matberedare.

Tillsätt raps- och sedan olivolja i en tunn stråle under fortsatt mixning. Blanda ner pecorino och smaka av med salt och peppar.

Riv kålen i mindre bitar. Lägg kål och skott i en bunke. Vänd med hälften av dressingen. Lägg upp på ett fat.

Toppa med solrosfrön, vinbär, hyvlad pecorino och klicka på resten av dressingen.

! Recepten kommer från boken Groddar, skott och mikrogrönt

Läs mer: