Cashewgräddglass med fikon

Supergräddiga och goda! Så beskriver Karoline Jönsson dessa hemmagjorda glasspinnar, från hennes andra kokbok Det goda Gröna.
Dela artikeln

5 glassar

2 dl cashewnötter
1 1/2 dl havregrädde
1 banan
1/2 dl agavesirap eller 8 mjuka urkärnade dadlar (dadlarna gör glassen mörkare än de på bilden)
1/2 citron, saft och skal
1 msk kokosolja
3/4 tsk vaniljpulver
3 färska fikon

Gör så här

Blötlägg cashewnötterna i ca 5 timmar. Slå av vattnet och lägg nötterna i en mixer tillsammans med allt utom fikonen. Kör alltihop till en krämig och slät smet, ungef är en minut.
Skiva fikonen och tryck ner skivorna mot sidorna i glassformarna. Häll på glassmeten och banka sedan formarna mot bordet ett par gånger så att alla luftbubblor försvinner.
Tryck i glasspinnar och frys sedan i ett par timmar.

(!) Under sommaren är det även gott att skiva till exempel jordgubbar och trycka ner i formarna istället. Smeten kan också smaksättas med choklad.

(+) Ett recept på glass utan mjölk eller ägg, så det passar de flesta, förutom nötallergiker.

(–) Det har avslöjats en del om usla arbetsvillkor och för de som arbetar med cashewnötter, så välj gärna ekologiska och fair trade för garanterat goda sorter.