Grönsaksbuljongpulver

"Det här är så briljant, enkelt och användbart". Så beskriver Kristina Jönsson detta buljongpulver från hennes andra kokbok Det goda Gröna.
Dela artikeln

1 liten gallrad rotselleri eller ca 1/2 stor eller 5 stjälkarblekselleri
2 gula lökar med blast
5 blad grön- eller svartkål eller blast av kålrabbi
1 näve rödbetsblast eller t.ex. mangold
4 palsternackor
2 stora kvistar libbsticka
½ dl timjan
½ dl salviablad
5 vitlöksklyftor

Karolina Jönsson
"När det kommer till den här buljongen har jag så lätt att bli självgod, för det här är så briljant, enkelt och användbart. Buljong har, om vi ska vara ärliga, ganska dåligt rykte då den ofta är hårt processad, salt och fet. Alternativen brukar beskrivas som att man ska stå och koka ihop egna varianter som tycks bestå av så mycket grönsaker att man hade haft till en hel härlig soppa, som sedan resulterar i en buljong som fryses in i väntan på användning. Den här är på alla vis raka motsatsen. Använd gallringsgrönsaker, blast eller bladgrönt och kvistar av vår fina gamla kulturväxt libbsticka, som sitter inne på den mest buljongiga smak man kan tänka sig. Inget går till spillo och buljongen tar inte mer plats i köket än en pepparkvarn. Den behöver inte tinas, som hemkokt och infryst, men förgyller likväl varenda höst- och vintergryta du ställs inför."

Gör så här

Skala selleri och lök, skär stora grönsaker i mindre bitar. Kör ingredienserna i en matberedare tills allt finfördelats. Bre ut på bakplåtspapper och torka i ugnen på 50–70 grader, eller torka i frukttork på bakplåtspapper som klipps i bitar som passar torkens form, klipp snitt i pappret och klicka ut buljongmassan.

Torkningen tar lång tid, drygt en dag i vanlig ugn och drygt två i frukttork.