Boob har hållbarhet som grundfilosofi

Mia Seipel är creative director och startade Boob när hon upptäckte ett behov. Redan från början har hållbarhetsaspekten varit viktig för företaget.
Dela artikeln

DETTA ÄR EN SPONSRAD ARTIKEL

Boob har funnits sedan 1999. År 2008 tog ni ett aktivt beslut när det gäller miljön. Hur har det gått sedan dess?
– Tanken med Boob har alltid varit att produktionen måste rimma med vår grundfilosofi om kvalitet och omtanke. Vår prioriterade målgrupp är mammor som tar hand om nästa generation, det betyder att de är en målgrupp som bryr sig. Dessutom vet vi att som småbarnsförälder har du har inte tid för dålig passform eller dålig kvalitet. Vi vill göra kläder som i första hand fyller ett syfte. Gör de det så ska de dessutom vara gjorda av hög kvalitet och vara juste producerade.

År 2008 tog vi ett aktivt beslut att börja ersätta alla material i kollektionen med bättre miljöval. Det året var 20% av vår totala produktion, mätt i vikt, gjord av bättre miljöval. 2015 var den siffran 83% och 2016 har vi kommit upp till 93%. Det är en siffra vi är stolta över, men vi siktar på 100% inom två år.

Hur mäter ni det?
– Vi utgår från Made by's index. Det är ett holländskt bolag, och minst 70% av den totala kompositionen i ett plagg måste vara hållbart material för att det ska kvala in. Hela vår kollektion är även certifierad enligt STANDARD 100 by OEKO-TEX®. Det innebär att alla beståndsdelar i plaggen är testade för farliga kemikalier.

Kan du ge några exempel på vad ni kommer att utveckla framöver?
– Framåt ser vi en stor potential och utmaning i att jobba för ökad cirkularitet. Vi vet att våra plagg har en lång livslängd och ofta används av mer än en mamma. Konsekvensen av att våra plagg håller en hög kvalitet är att vi har en stor andrahandsmarknad, och det är vi stolta över. Våra plagg finns att köpa på till exempel Blocket och Tradera för dem som inte vill eller har möjlighet att köpa nytt. Just nu ser vi över hur vi kan bli en del av, och än mer uppmuntra till, återanvändning och återvinning.

Vilken slags respons får ni på ert hållbarhetsarbete?
– Det är fantastiskt kul att se hur våra kunder blir allt mer intresserade och engagerade i frågor som rör hållbarhet. Det bekräftar att vi har gjort rätt i våra satsningar och det triggar oss att hela tiden utmana oss själva och bli ännu bättre.

Var finns Boob någonstans?
– Det går bra att titta på hela vår kollektion på boobdesign.com. Där kan du också hitta din närmaste återförsäljare.