Har du balans i livet?

"Simplicity, simplicity, simplicity!


We are happy in proportion to the things we can do without."


Henry David Thoreau


I veckan hade jag ett intressant samtal om balans i livet. Just balans i livet är något jag själv kämpar med dagligen eftersom jag gärna säger ja till alldeles för mycket.
Inför det här samtalet hade jag satt mig ner och fyllt i ett livshjul, eller snarare ett dygnshjul med 24 tårtbitar, en för varje timme.

Det finns mängder av variantersådana här visualiseringsövningar men allt handlar om att sätta sig ner med penna och papper och fundera på hur det ser utjust nu, få ner det på papper. När man har gjort det skall göra samma sak men fokusera på hur man vill ha det i framtiden.

Mitt hjul innehöll inte några större överraskning, en hel del sömn, några timmar arbete, ett antal timmar vikta åt familjen och bloggandet fick också en timme eller två. Dessutom är jag rätt nöjd med den fördelning jag har just nu. Ja, jag skulle naturligtvis gärna ha tid att träna och kanske ägna mig mer åt "min personliga utveckling" men jag är av den fasta åsikten att allt har sin tid. Just nu blir det mer timmar åt barnen och mindre egotid men det kommer att förändras när barnen blir större och tillbringar mer tid med kompisar eller aktiviteter.

Tydligen är det ofta först när människor ser sitt liv, sin vardag, på papper som de inser det ohållbara i att exempelvis pendla till jobbet tre timmar om dagen. De vill gärna hinna träna men kan omöjligt klämma in fler timmar på dygnet. Då måste de dra ner på något annat och ofta är just pendlingstid något som inte känns speciellt givande. Alla kan inte byta jobb eller bostad men ett alternativ skulle kunna vara att använda pendlingstiden till något som ger mervärde, exempelvis lyssna på ljudböcker eller byta bilen mot cykel för hinna motionera.

Min spontana kommentar var - Men varför har de inte insett det här tidigare?" Men tydligen är det så att många är missnöjda med hur de lever sin liv men de har egentligen inte funderat på hur de egentligen vill leva. Med livshjulet ser de direkt om det inte går ihop (ungefär som Lyxfällans budgettavla) och de får en plan för att få en bättre balans i livet.

Varför inte prova själv?