Lev enklare med Gisela Lindé

Giséla Linde bor på Åland där hon kombinerar sitt arbete som frilansjournalist med att vara smyckessmed. I sitt jobb som frilansare har hontidigare skrivit mycket om livsstilsfrågor och hälsa för tidningar som Hälsa och PS i Sverige.
I boken beskriver Giséla Linde hur hon blev intresserad av ett enklare liv. Det började med att hon gick ner i arbetstid för att ägna sig åt silversmide. Familjen lämnade det stressiga Stockholm och bosatte sig ett hus på landet utanför Mariehamn. De ville få mer och bättre livskvalitet. Lindé bytte den trygga fasta anställningen mot en tillvaro som frilansjournalist och smyckessmed. Men trots att hon egentligen hade det bra kunde hon inte släppa kraven och stressen. Till slut bytte familjen huset på landet mot en lägenhet i småstaden Mariehamn.

Lindes bok är en bra introduktion till och genomgång av olika böcker, personer och företeelser som är förknippade med frivillig enkelhet. Hon skriver om "den tysta revolutionen", frivillig enkelhet som rörelse både i USA och Danmark. Hon nämner även Slow-rörelsen som en rörelse i tiden.

Det jag gillade bäst med boken var de personliga inslagen. Dels citat från olika personer som hon intervjuat men även när hon skriver om sin egen uppväxt. t. ex att familjen inte ägde någon TV. Här blir boken genast så mycket mer intressant. Visst är det givande att läsa om olika personers liv men här handlar det om författarens egna upplevelser och jag önskar att hon hade skrivit mer, resonerat mer kring TV-tittande och dess effekter.

Boken fungerar att läsa på fler olika plan, man kan plöja den och få praktisk inspiration att förändra sitt liv men man kan också välja att jobba mer med övningarna som inleder/avslutar varje kapitel. Det kan vara allt ifrån att vara tyst under en period till att inventera sitt liv genom att göra olika typer av listor eller genom att skriva en nekrolog över sitt liv.

Låna den på din lokala bibliotek eller ännu hellre besök närmsta bokhandel, för det här är en bok som tål att läsas om och där man gärna vill anteckna i marginalerna.