Techlust och vår uppkopplade livsstil

Förra veckan bloggade jag om Konsumtionsrapporten 2009 som visade konsumtionen av kommunikationstjänster har ökat med hela 123% mellan 1998 och 2008.

Mobiltelefoner och internet är numera viktiga och självklara delar av vår uppkopplade vardag och något vi lägger pengar på även i dåliga tider.

...ny teknik för din personliga livsstil, oavsett om du vill skapa och uppleva senaste nytt inom digital underhållning, organisera ett aktivt familjeliv, briljera på jobbet eller koppla upp dig från fler platser, från soffan därhemma till skrivbordet på jobbet och nästan var som helst däremellan...

Internet har förändrat miljoner människors livsstil över hela världen.Det sägs att teknik som exempelvis mobilt bredband ökar livskvaliteten för människor, oavsett vilken livsstil de har. Stressade storstadsmänniskor kan utnyttjar mobiliteten för att spara tid och hinna mer medan man i fattigare länder får en möjlighet att ta sig ut ur fattigdomen och få igång tillväxten är att genom tillgång till mobiltelefoni.

När iPhone 3G lanserades i Sverige för ett år sedan var det många som inte hann köpa sig en telefon innan lagren tog slut - vilket de gjorde redan under första veckan. Är det ett utryck för en livsstil eller förväntningssamhället i stort? Det är sant att möjligheterna till sociala kontakter via nätet ständigt ökar men blir vi egentligen mer eller mindre sociala?

I Sverige säljs 7 mobiler i minuten, i världen 1000. Var tar mobilerna vägen när de gjort sitt? Baksidan med den snabba teknikutvecklingen är berg av elektronikskrot som säljs vidare till länder där bristfällig elektronikåtervinning riskerar att förgifta hela byar.

Samtidigt måste erkänna att även jag själv har ett ganska stort tekniksug. Jag drömmer om en Kindle (e-boksläsaren från Amazon) trots att jag sällan köper nya böcker och en ny mobil, kanske en Android. Men om jag kommer förverkliga mina fantasier är en helt annan fråga.