Vad köper vi för våra pengar? Ett hushålls köpkraft är både dess förmåga OCH dess vilja att köpa. Köpkraften är vanligtvis beroende av inkomst, förmögenhet och priser på konsumtionsvaror. Köpkraften är högre ju lägre prisnivå det är i landet. För att komplicera det hela finns det ökande skara människor som visserligen har förmåga men som tappat lusten att köpa...
När jag pratar om köpstopp får jag ibland kommentarer om att det är ett lyxproblem eller en medelklasshobby att ägna sig åt shoppingcelibat. Tänk på alla de som inte har råd... Jag erkänner villigt att ett köpstopp bara är intressant om man kan låta bli att shoppa men det gör det inte mindre tänkvärt.
Bilden ovan visar köpkraften hos de 10 länder som har lägst respektive högst köpkraft. Det är intressant att se att vi har ungerfär lika stark köpkraft som Finland och USA medan Norges köpkraft är nästan dubbelt så stor. En annan internationell studie av löner, priser, skatter och avgifter samt antal arbetade timmar visar att korgen av varor och tjänster mycket riktigt kostar allra mest i Oslo.
En jämförelse som på bilden ovan är en påminnelse om att vi svenskar egentligen har det ganska bra trots att vi är mitt i en ekonomisk kris.
Se en större version av bilden ovan här
Det här inlägget ingår i Bloggvärldsbloggens veckotema som den här gången är pengar ( och i förlängningen även bristen på pengar).