Destination: Köpenhamn

SMAKPROV FRÅN MAGASINET (CAMINO 15): Klimattoppmötet satte Köpenhamn i hela världens blickfång, och gör att danskarnas stolthet har mycket att leva upp till som grön huvudstad. Men våra förväntningar införlivas.

Äta
I köttdistriktet Kødbyen finns BioMio. Stort och fräscht med inredningsinslag från slakteriet som låg där innan. Här används enbart ekologiska råvaror och maten är kännbart vällagad. På menyn hittas små ikoner som betyder allt från att det är en vitaminrik rätt till att den rekommenderas som ”After Shopping Relief”. Priserna är hyggliga men portionerna något små.
Halmtorvet 19
www.biomio.dk

En kort avstickare från Strøget ligger Den Grønne Kælder som serverar ekologisk vegetarisk lunchmat, eller frukostmad som det förvirrande nog heter på danska. Man väljer en kompott av varma och kalla rätter. Några exempel: chili sin carne, örtbiffar och majs-crepes. Mycket mat för en ganska liten peng.
Pilestræde 48

Shoppa eko & fair trade
Längs med stadsdelen Vesterbros huvudgata Vesterbrogade är det inte långt mellan ekorekobutikerna. Utgår du från centralstationen kommer du först till Emmerys – en bagerikedja med vad som verkar vara uteslutande ekologiska varor; bröd, oljor, ostar, juicer och vin.
Vesterbrogade 34
www.Emmerys.dk

Går du vidare och gör en kort avstickare på en tvärgata hittar du Mynthe Økologisk Parfumeri, en välfylld hälso- och skönhetsbutik med bra service.
Bagerstræde 3
www.Mynthe.com

Lite längre ner på Vesterbrogade ligger Øko best supermarket. Har du tur får du med dig några roliga ekologiska matvaror som du inte hittar hemma. Jag rekommenderar den danska äpplemusten.
Vesterbrogade 64

På en parallellgata till Strøget hittar du Fair Trade Butik Salam. Lokalen är stor och fylld med hantverk, inredning, smycken, leksaker och en del kläder, mest för kvinnor. Funderar du på en schyst producerad present till en bekant som gillar hantverkstraditioner så är det hit du ska gå.
Skindergade 24

Några kvarter bort ligger den anrika ostbutiken Ostmans Hus Ostekelder där du kan smaka och köpa fantastiska danska ekoostar.
Gothersgade 41

Vintage & återvunnet
I vintage-butiken Genbrug finns utvalda plagg från 50-80-talen, men även ”en del annat” enligt expediten. Kläderna är sorterade enligt årtal och hänger tätt packat i den lilla lokalen, men man får ändå uppfattningen att de har prioriterat kvalitet.
Vesterbrogade 74

Cykeltips
Det bästa sättet att ta sig runt i Köpenhamn är på en cykel. Här finns de berömda bycyklarna, som lånas gratis mot ett mynt i pant. Cyklarna står parkerade i cykelställ runt om i centrum. Du hittar dem via bycyklen.dk.
För den vill veta mer om stadens cykelmani rekommenderas utställningen På cykel i Köpenhamn på Köpenhamns bymuseum. Pågår till 27 juni 2010.
Absalonsgade 3
www.Bymuseum.dk

Resa utan flyg
Till Köpenhamn tar du dig enkelt (och ofta ganska billigt) med både tåg och buss. Kolla in Swebus Express, Go By Bus, eller SJ. Ofta kan du boka resa direkt hela vägen till Köpenhamn.

Text: Ingemar Gustafsson

Denna text är ett smakprov från magasinet (Camino nr 15). Samtliga Destination kommer att bli sökbara här på vår webb