Destination: Madrid

Madrid blev huvudstad på 1500-talet och är idag en kulturell minsta gemensamma nämnare i det semifederala kungadömet Spanien. Här blir det spanska som mest påtagligt – samtidigt som influenserna från andra kulturer är starkare än på många andra håll i landet. 
Dela artikeln

Vegetarisk skatt
I landet där det karvas serranoskinka från grislår på varenda tapasbar är vegetarisk mat med stil svårfunnen. Atmosfäriskt inredda Isla del Tesoro är ett undantag som bekräftar regeln. Helvegetarisk toppklass i hjärtat av Pedro Almodóvars förlovade stadsdel Malasaña. Trerätters lunch inklusive vin eller öl för 12 euro får räknas som mycket prisvärt. Vissa rätter är influerade av ett makrobiotiskt tankesätt där hänsyn tas till hälsa, årstid och klimat. Restaurangen har nyligen ynglat av sig med en filial vid tågstatationen Atocha.
Manuela Malasaña, 3
Atocha, 12
www.isladeltesoro.net

Mathantverk på spanska
Den som uppskattar exklusiva produkter som varken finns i kvartersbutiker eller på stormarknader går med fördel till Felix Food Society, en gourmetbutik med handgjorda produkter som smakar så som de skulle smakat om mormor tillrett dem. Här finns ett stort utbud av spanska såser och inläggningar men även produker med italienskt och japanskt ursprung – det mesta handgjort och baserat på egna recept. Förutom butiken i Madrid har Felix Food Society tre butiker i Barcelona, alla inredda med mörka gammaldags butiksdiskar, hyllor i trä och stora industrilampor över svartochvitkaklade golv.
Hortaleza, 15
www.felixshops.com

En eftermiddag på café
Madrid saknar gotiska katedraler och moriska stadsdelar – liksom vackra floder och storslagna vyer. Det är när man kommer innanför de slitna fasaderna, in på barerna och caféerna och ser med vilken stil kyparen häller i mjölken i din café con leche som det börjar glimra.
Och skall du bara besöka ett enda café så välj Café Comercial vid Glorieta de Bilbao. I över hundra år har de stiliga kyparna balanserat sina stora brickor mellan marmorborden, idag betraktande blandningen av läxläsande gymnasister, vilt diskuterande pälstanter och män böjda över matematiska ekvationer.
Glorieta de Bilbao, 7

Res till Madrid utan flyg
Resa med tåg från Malmö till Madrid tar drygt 30 timmar. En stopp på vägen med en övernattning i Paris livar upp. Med ett Interrailkort får du fem valfria resdagar inom tio dagar för 2365 kr. Eurolines kör bussar till Barcelona (39 timmar, 2979 kr t o r,) men ej till Madrid. Goda förbindelser finns dock på plats i Spanien.
www.sj.se
www.bahn.de
www.eurolines.se

Denna text är ett smakprov från magasinet (Camino 25). Det som återpubliceras på webben är avdelningarna Ekorekokollen, Destination och ibland någon mindre notis. Resten är exklusivt för betalande prenumeranter.