Göteborg: Sushi på spanska

SMAKPROV FRÅN MAGASINET (CAMINO 24): Hoze Seruda är spanjoren som driver en alldeles unik sushirestaurang vid Stigbergstorget i Göteborg. Hit går du inte för din snabblunch då restaurang Hoze endast tar emot små sällskap.

Vid mitt besök är det jag, min syster och tre andra gäster som alla sitter runt bordet där Hoze gör i ordning vår sushi bit för bit. Du beställer bitarna styckvis, eller så väljer du ”omakase” med 7 eller 14 bitar (kocken själv står för urvalet). Vi serveras en munsbit i taget med precis ”rätt”mängd wasabi och med sojan penslad ovanpå. Det enda du själv får påverka är mängden ingefära.

Hoze har ett stort kvalitetstänk vad gäller råvarorna. Ibland går det hand i hand med omtanke för miljön, ibland inte. Vid mitt besök berättade han att han precis introducerat en meny med enbart nordisk fisk som skall serveras varannan vecka, vilket känns som ett steg i rätt riktning.

Det positiva är också att Hoze visar att sushi går att göra på en mängd olika fiskar och skaldjur som annars inte används, exempelvis sjöborre och sjögurka. Dessutom lär han oss konsumera sushi med respekt och inte något som vi hejdlöst slevar i oss flera gånger i veckan. Det största minuset är att vegetariska alternativ helt saknas på menyn. Men kreativa kockar brukar vara lyhörda...

Hoze
Stigbergsliden 17, Göteborg
hozeseruda.blogspot.com

Denna text är ett smakprov från magasinet (Camino 24). Det som återpubliceras på webben är avdelningarna Ekorekokollen, Destination och ibland någon mindre notis. Resten är exklusivt för betalande prenumeranter.