Simrishamn: Trädgårdssmaker

Är man en trädgårdsfantast och dessutom ekonörd står ofta ett besök på Mandelmanns trädgårdar högt på listan av saker att besöka.

Här finns nämligen täckodlingar, grönsaker som växer ur komposter, grönsaker som växer överallt, grisar och höns. Man kan shoppa plantor och grönsaker i gårdsbutiken eller äta mat från gården i trädgårdsköket. Har du tur är det självaste Gustav Mandelmann som står i butikskassan och gärna ger dig långa och välgrundade odlingsråd.

Oss fick han att köpa en Stevia-planta och gav oss råd kring vår jordmån. I matväg testade vi en ”Trädgårdstallrik” med lammchorizo samt en macka med hemlagad pesto. Och som brukligt när man äter ekogrönsaker direkt på plats så smakade det ljuvligt, med friska och råa smaker som känns ovanliga i dagens halvfabrikatvärld. Tallriken hade en potatisgratäng med spenat i som var sött krämig och något helt nytt för mig i smakväg. Allt ätbart är givetvis ekologiskt och basen är vegetarisk, med tillval av kött från gården för den som önskar.
Djupadal, Rörum (skyltat)

Denna text är ett smakprov från magasinet (Camino 27). Det som återpubliceras på webben är avdelningarna Ekorekokollen, Destination och ibland någon mindre notis. Resten är exklusivt för betalande prenumeranter.