Vellinge: Hälsosam grismåltid

På Ängavallen, nära skånska Vellinge, kan du inte bara titta på glada, skuttande grisar och vandra runt i en trädgård. Här får du också smaka på djuren efter ett långt liv av bökande i leran.

Eldsjälen Rolf Axel Nordström var intresserad av djur från tidiga barnsben, men gillade inte den konventionella grisuppfödningen. Han ville låta grisar växa upp på det sätt de är gjorda för och köpte Ängavallen 1971. Han har utvecklat konceptet HälsoGris - vilket betyder grisar som är uppfödda på ett ekologiskt och naturligt sätt. Idag finns det dessutom restaurang, gårdsbutik och örtagård. När vi var där serverades en mör högrev på gårdens egna kor, ihop med en krämig röra av bland annat potatis. Till förrätt fick vi en liten sparrissoppa samt minibröd på surdeg. Lunchen gick på 129 kr, ett välmotiverat pris. Dryck och kaffe tillkom, så sammantaget blev det ganska kostsamt. Men här fuskas inte med kvaliteten och hållbarheten så maten får översvallande betyg. Ett minus dock till trädgården som kändes rätt dyster och ovälkomnande vid vårt besök mitt i sommaren.
NORRA HÅSLÖV
WWW.ANGAVALLEN.SE

Denna text är ett smakprov från magasinet (Camino 25). Det som återpubliceras på webben är avdelningarna Ekorekokollen, Destination och ibland någon mindre notis. Resten är exklusivt för betalande prenumeranter.