Att laga själv ger självförtroende

När mina teknikprylar går sönder får jag som regel smått panik. För ett par veckor sedan bestämde jag mig för att testa att laga min trasiga datorskärm själv istället för att lämna in den till lagning. Det gav en riktig självförtroende-boost.

Jag erkänner. Jag är fumlig och ibland oaktsam med mina saker. Det är en egenskap som förutom pinsamheter också kostat mig en del pengar genom åren. Senaste i raden av produkter att råka ut för en "olycka" var min dator, där jag lyckades med konststycket att tappa ett dricksglas på min datorskärm. I vanlig ordning gick jag till McForum för att lämna in datorn, men möttes där av beskedet att det skulle kosta uppåt 5000-6000 kronor att byta LCD-skärmen. Dessutom skulle jag behöva lämna ifrån mig datorn i flera dagar och tappa värdefull arbetstid.

Jag gick in på facebook och vädjade till mina vänner om hjälp och blev snabbt tipsad om att jag kan köpa en ny LCD-panel till en billig penning på E-bay. Samtidigt började jag söka på nätet efter gör-det-själv-guider. Till min stora förvåning hittade jag en sida som både innehöll all information jag behövde och som presenterade den på enkelt och pedagogiskt sätt. Sidan heter ifixit och har som uttalat syfte att förlänga livslängden på våra prylar.

Från instruktionerna jag hittade på ifixit kunde jag snabbt konstatera att det inte är en enkel match att byta datorskärm. Jag ringde den bästa hemmarfixaren jag känner och frågade honom om han kan kunde tänka sig att assistera mig och fick ett positivt svar. Knappt en vecka senare fick jag den splitternya skärmen levererad till mig (för endast 900 kronor).

Skärmbytet tog totalt 4 timmar av tålamod, koncentration och fingerfärdighet. För att byta skärmen gick jag igenom drygt 40 olika steg där jag bit för bit skruvade loss delar och frigjorde kablar för att få ut den trasiga skärmen. Slutresultatet blev över förväntan. Men bäst av allt var tillfredsställelsen över att faktiskt ha fixat detta själv och att det var dessutom var riktigt roligt att göra det.

Nedan kommer en lista med tips för dig som också vill testa att laga själv

- Använd ifixit eller motsvarande sida för att ta reda på exakt vad du behöver för verktyg och delar till produkten du vill testa.

- Köp dina "reserv-delar" via E-bay eller liknande sida som erbjuder säkra betalningar.

- Om du inte har god kunskap av teknikprylar tidigare, ta hjälp av någon som vet vad han/hon gör. Exempelvis kan du skada din dator genom statisk elektricitet från kroppen. Du kan undvika det genom att du använder ett vristband som leder bort elen.

- Planera in så att du har gott om tid på dig för reparationen. Om något går fel behöver du tid för att kunna göra om det från början igen.

- Se till att du har en utförlig och begriplig beskrivning som gäller din specifika produkt. Har du inte kunskapen är det svårt att själv räkna ut hur du skall göra.

- Se till att du har de verktyg som krävs. Jag hade inte klarat mig utan små skruvmejslar som dessutom var magnetiska och höll fast mycket små skruvar.

- Under "nedmonteringen" var noga med att markera de olika skruvarna och delarna så att du minns vilken skruv som skall sitta var.

- Ta det lugnt och försiktigt. Det som till att börja med känns omöjligt löser sig med lite tålamod och upprepade försök.