De lägger korten på bordet

Dela artikeln

"Två planeter möts i rymden. Den ena ser sjuk och hängig ut, så den andra frågar hur det är fatt med den stackars himlakroppen, som svarar:
- Jag har fått homo sapiens...
Den andra planeten nickar förstående och säger tröstande:
- Ta det lugnt, det går snart över"

Trots allvaret skämtade Johan Rockström för att illustrera den allt mer oroande situationen för planeten Jorden, när han presenterade boken "Den stora förnekelsen" med medförfattaren Anders Wijkman, på Ekocentrum i Göteborg

Det är två meriterade herrar som har slagit sina huvuden ihop för denna bok. Johan Rockström är chef för Stockholm Enviroment Institute och Stockholm Resilience Center och huvudansvarig för forskningsarbetet med planetära gränsvärden. Anders Wijkman är kanske mest känd som tidigare EU-parlamentariker, men har en historia som biträdande generalsekreterare för FN och generalsekreterare för Naturskyddsföreningen och Röda korset. Numera arbetar han bland annat för Tällberg Foundation.

Huvudpunkterna är att den samlade vetenskapen idag ger en mycket alarmerande bild om planetens tillstånd. Ett exempel är de koldioxidnivåer som ska vara politikernas måttstockar i FN:s klimatförhandlingar. Tidigare har konsensus varit att vid 450 ppm koldioxid i atmosfären skulle jordens uppvärmning stanna vid 2 grader. Den senaste forskningen pekar på mellan 2-8 grader, en osäkerhet som är skillnaden mellan en farlig klimatförändring och en katastrofal. Rockström menar att det funnits en tendens bland forskare att underdriva sina forskningsresultat, för att de verkliga resultaten skulle skrämma politiker till passivitet. Att det "ändå är för sent att göra något". Två tredjedelar av jordens ekosystem är utnyttjade över sin kapacitet. Vi lever på kapitalet och inte på räntan - något som går ett tag men inte i längden, tillslut tar sparkapitalet slut. Och att allt hänger ihop - det finns en stor risk för extrema dominoeffekter. Om ett ekosystem falerar - då faller fler. Som exempel tog han att utfiskning leder till en kedjereaktion som gör att haven inte kan ta upp lika mycket koldioxid. Om man ritar upp grafer på dessa problemområden handlar det om följa John med den globala tillväxten.

De angriper tillväxten så som den är sammansatt idag, och presenterade några lösningar, men kanske inga direkta nyheter för Caminoläsaren: (Komplettera BNP-måttet, Cradle to Cradle, Biomimicry, tjänster (eller "funktioner" istället för prylar).

Wijkman och Rockström har tyngd och pedagogisk kompetens att ge denna helhetsbild över läget. Även ämnet klimatförnekare berördes, och hur de ska förstås.
- Vi kommer bli kanonmat i kommentarsfälten på nätet, skämtade Wijkman.

Men förnekarna och skeptikerna visar att frågan måste belysas från flera håll. Det räcker inte med fakta på bordet. Vi måste lära oss mer av beteendevetenskap - helt nya budbärare behövs.

I nästa inlägg blir det exempel på dessa nya budbärare.