Frankrike ratar BNP för livskvalitet

Dela artikeln

Frankrikes president Nicholas Sarkozy blir förste ledare i den industriella världen som överger tillväxt som samhällsmål. Det skriver Grus & Guld.

Slutsatsen kommer från en kommission som Sarkozy har tillsatt. Istället för ökad tillväxt ska "långsiktigt hållbar livskvalitet" vara målet för den franska politiken, skriver Grus & Guld som är JAK Medlemsbanks tidning. I kommissionen satt bland andra ekonomipristagarna Amartya Sen och Joseph Stiglitz.

- Den pågående krisen gör oss inte bara fria att föreställa oss andra modeller, andra framtider, en annan värld - den tvingar oss att göra det, sa presidenten vid en presskonferens.

I kommissionens rapport listas de brister som tillväxtmåttet BNP har. Ökade klyftor, social instabilitet, miljöförstöring - inget av detta går att avläsa, ändå fortsätter BNP att vara dominerande måttstock på utveckling runt om i världen.

Kommissionen ger förslag på nya mått som kan komplettera BNP, såsom mått på hushållsinkomster, konsumtion och inkomstfördelning, tillgång till hälsovård, miljöeffekter och människors känsla av lycka och välstånd.

Nicholas Sarkozy säger sig vilja propagera för ett skifte även i andra länder, på toppmöten han deltar i framöver.

Det återstår att se vad Frankrikes initiativ landar i, men tiden där ensidigt tillväxtfokusering dominerar verkar i alla fall vara förbi.

Foto: guillaumepaumier ©