Sluta shoppa så räddar vi världen - eller?

Dela artikeln

Imorgon firas "Buy Nothing Day" - så jag passar på att lansera mitt bloggämne. Denna köpfria dag symboliserar nämligen det argument som hörs allt starkare inom miljökretsar: "För att rädda världen måste vi sluta konsumera". Men frågan som verkar glömmas bort är: hur ser i så fall den räddade världen ut? Tillväxten har nämligen ett dilemma, och det är det dilemmat som jag ska utforska.

Det jag menar med "tillväxtens dilemma" är att tillväxt (i sin nuvarande form) som bygger på ständigt växande konsumtion, å ena sidan tenderar att suga ut alla tillgängliga resurser, radera den biologiska mångfalden och värma upp jorden till oigenkännlighet. Men å andra sidan, leder frånvaron av tillväxt till ekonomisk kollaps med massiv arbetslöshet, minskad välfärd och social utslagning som följd. Inte heller ett särskilt önskvärt scenario med andra ord.

Vi har fastnat i det s.k. ekorrhjulet, som gör att vi måste fortsätta springa snabbare och snabbare för att inte ramla ur, men om vi slutar springa så kraschar vi abrupt.

Ämnet ligger mig varmt om hjärtat, det är en frågeställning som jag bär med mig i det mesta som jag gör och skriver om. För problematiken går att finna överallt om man är intresserad av vår planets väl och ve.

Intresset för ämnet har gladeligen börjat växa den senaste tiden, även bland högre beslutsfattare. Senast igår berördes konsumtionsstopp i svt:s Debatt, med bl.a. Anders Wijkman (kd) Göran Greider och Svenskt Näringslivs Stefan Fölster. Men fortfarande är ämnet tabubelagt. I miljörörelsen kan det vara tabu att argumentera för tillväxt, och i den offentliga debatten ligger tabut i att kritisera tillväxten. Och vill man utveckla ett ämne är knappast tabu något bra. Vi måste kunna diskutera tillväxtens innehåll och innebörd.

Så häng med på en utforskande bloggresa i stort och smått i jakt på lösningarna på "tillväxtens dilemma". Kommentera mer än gärna och hojta till om länk- och boktips. Ämnets magnitud gör att jag behöver all hjälp jag kan få!

PS. Därmed inte sagt att konceptet "en köpfri dag" är något dåligt. Det är förmodligen en bra ögonöppnare där problemen kopplat till konsumtion uppmärksammas. Men att därifrån hävda att totalt konsumtionsstopp är något som bara löser problem utan att skapa nya, det är en annan sak.

Buy Nothing Day Sverige: www.bnd.nu