Tillväxtens dilemman erkänns av ministrar

Dela artikeln

Nu i dagarna är Sverige värd för ett Nobelsymposium där forskare och politiker ska träffas för att diskutera en ny globalt hållbar utvecklingsväg. I samband med detta arrangemang har vad som kan tolkas som erkännande av "tillväxtens dilemman" kommit från nya håll: miljöministern, biståndsministern och Expressens ledarsida ger sig nu in i framtidsdiskussionen på allvar.

Den allt mer alarmerande situationen för världens ekosystem, klimat och vissa naturresurser och dess koppling till vårt ekonomiska system verkar nu fått gehör hos miljöminister Andreas Carlgren (c) och biståndsminister Gunilla Carlsson (m). Även ledarredaktionen på Expressen (oberoende liberal) ger nu sitt stöd för denna tes. Vetenskapen har kommit ikapp ideologierna. Det går inte längre att blunda för hur planeten påverkas av vår ekonomi.

Arrangemanget "Nobel Laureate Symposium on Global Sustainability" är ett slags förmöte till FN:s stora miljömöte i Rio 2012, som nu ska arrangeras tjugo år efter den första Rio-konferensen. På dessa 20 år har dessvärre de flesta miljörelaterade kurvor svängt åt helt fel håll. Man kan tyvärr konstatera att Rio -92 inte lyckades styra världen i rätt riktning, och orsaken är utan tvekan en brist på förståelse för kopplingen mellan tillväxt och miljöpåverkan.

Men nu verkar alltså något hålla på att hända. Mötet i Stockholm arrangeras bl.a. av Kungliga vetenskaps Akademien, Stockholm Environment Institute, Stockholm Resilience Centre och Beijer Institute of Ecological Economics - institutioner med god kunskap om världens tillstånd, inte minst arbetet med "Planetära gränsvärlden".

Inför mötet skrev Andreas Carlgren (c) och Gunilla Carlsson (m) tillsammans med Johan Rockström och Staffan Normark en debattartikeln i DN där de redovisar sin syn på tillväxt och miljöpåverkan. Artikeln fick efterdyningar i Expressen, vars ledarredaktion också verkar ha fattat grejen och påpassligt påpekar att insikten ännu inte nått Carlgrens och Carlssons kollega, finansminister Anders Borg.

Det är bara att välkomna ministrar och ledarredaktioner in i diskussionen och hoppas att fler beslutsfattare och opinionsbildare tar in vad forskarvärlden vill förmedla. Ju fler som delar problembild desto större chans att få till lösningar på dessa svåra dilemman.

"Sverige kan bidra till ny vision för en hållbar värld" DN >>

Är en annan värld möjlig? Expressens ledarsida >>

Global Symposium 2011 >>