Earth hour skapar ambivalens

Dela artikeln

Dax att släcka ner ljuset. Earth Hour är en timme av mörker som ska få oss att reflektera lite över vad vi har och vad vi kanske inte kommer ha inom en snar framtid. Diskussionen om vad vi ska göra när oljan tar slut och när den fossila energin inte kommer vara så billig längre måste komma upp på tapeten i mainstreammedia. Earth Hour kan vara ett litet bidrag på vägen. Eller?

Earth Hour kan fungera som en väckarklocka för alla de som inte tidigare ägnat många tankar åt klimatet, peak oil, tillväxtproblematiken eller energianvändningen. Men för de redan insatta handlar det mest om ett skojigt manifesterande av en mycket allvarlig problematik. Risken, anser många, är att fokus hamnar fel: på ett kortlivat manifesterande och inte på långsiktiga lösningar. Själv känner jag mig ambivalent, det är jättebra med uppmärksamhet kring frågan, men jag är också orolig för att vi fokuserar på fel saker.

Enligt WWF så är 12870 privatpersoner, 199 kommuner, 302 organisationer, 1360 företag, 732 skolor och 158 trossamfund anmälda till att delta i morgondagens klimatmanifestation. Under hela veckan har det strömmat in pressmeddelande till redaktionen om olika företag som väljer att släcka ner sina lokaler under en timme på lördagskvällen. Fint kan man tyckas, ett inslag av greenwash kan man också tycka. Risken är att företagen anser att de genom Earth Hour har manifesterat sitt miljöengagemang så det räcker. Risken är att de aldrig kommer längre än så. Det är fortfarande alldeles för få företag som ifrågasätter sin egen verksamhet och kritiskt granskar den. Alldeles för få som tar klimatfrågan på allvar.Vi får hoppas att engagemanget i Earth Hour snarare är ett steg på vägen.

Earth Hour började som en liten symbolisk manifestation och har vuxit till ett enormt, globalt jippo. Från miljörörelser hyllas det oftast, medan liberaler, som Johan Norberg i torsdagens Metro, tycker att det är synd att symbolen för klimatet ska vara att släcka ner och försvinna i någon slags dysterhet, när det är ljuset som genom alla tider stått för upplysning och framsteg.

Det finns en hel del saker att göra under den nedsläckta timmen:

Lördag kl 20.30-21.30

Vad händer?

WWF Earth Hour Challenge - en tävling till Sveriges alla städer. Den stad som visar den bästa holistiska plan för hur de ska minska sina koldioxidutsläpp kommer koras till Earth Hour Capital 2011.

STOCKHOLM: Earth Hour show i Kungsträdgården i Stockholm där bland annat Darin och Laleh uppträder.

GÖTEBORG: Hela Aveny stråket släcks ner. Restaurang Basement i Göteborg har en speciell Earth Hour festmeny på temat ekologiskt och resursklokt. Består bland annat av blåmusslor.

Resten av Sverige håller också olika manifestationer. Kolla in www.wwf.org, för mer info.