Hacka dig till perfektion

Timothy Ferris har lagt ner tio år av sitt liv för att experimentera sig fram till den perfekta kroppen. Hans bästsäljande bok <strong>The 4-hour body</strong> är en sammanfattande tegelsten om allt från kosthållning till träning, orgasmer, barfotavandring och diverse övningar. Ett sätt att hacka till sig en perfekt kropp, men jag undrar lite – är detta mänskligheten reducerats till- enorma självförvekligandeprojekt?
Dela artikeln

Timothy Ferris har lagt ner tio år av sitt liv för att experimentera sig fram till den perfekta kroppen. Hans bästsäljande bok The 4-hour body är en sammanfattande tegelsten om allt från kosthållning till träning, orgasmer, barfotavandring och diverse övningar. Ett sätt att hacka till sig en perfekt kropp, men jag undrar lite – är detta mänskligheten reducerats till- enorma självförvekligandeprojekt?

På något vis lockas jag av alla de här supermänniskoböckerna som ramlar ut på bokmarknaden med jämna mellanrum. Jag läser ofta delar av dem, mycket är upprepningar. Jag har lärt mig NLP. Jag har lärt mig hur man teoretiskt blir ”allt man vill bli”, ”sitt bästa jag” eller får en ”4-timmars kropp”. Det är intressant läsning, särskilt på ett sociologiskt sätt. Jag kommer framöver med jämna mellanrum recensera några nya böcker i ämnet: fysisk/mental träning.

Timothy Ferris bok The 4-hour body, är extrem, det går inte annat än att bli helt ställd inför hans megaprojekt – att bli en supermänniska. Han lyckas, men frågan är vart hans inre försvunnit. Många av tipsen han kommer med tror jag verkligen på – att fysisk och psykologisk kropp hänger tätt samman är jag väldigt medveten om, av egna erfarenheter. Att få människor att inse att fysisk träning gör att man mår bättre mentalt och presterar bättre är viktigt. När Tims pappa tappat runt 30 kilo i vikt sade han att han förflyttats från att vara osynlig till att bli synlig, till någon man lyssnar på. För nog är det så, en människa med god kroppskontroll tenderar att verka mer kompetent även på andra områden. Även om vi inte vill tänka så, så gör de flesta av oss nog det ändå.

Några av tipsen i boken kommer jag direkt använda mig av: att gå i ”barfota” skor för att skapa bättre balans och stabilitet i fot och rygg är något jag definitivt ska testa. Samt vissa av hans övningar för att uppnå stabilitet i kroppen. Men dieten kommer jag definitivt inte ge mig in på.

Mycket är kosttips i form av ”slow-carb”, alltså GI och stenålderskost. Men att dricka grapefruktjuice på morgonen säger han också är bra för förbränningen. Vill du bli en supermänniska så är det dödsstraff på matfusk och halvslappa träningar. Visst, du kan spela fotboll med kompisarna som nöje – men det är inte träning. På träning är det superhårt fokus som gäller.

Trots att jag på något sätt gillar Tims hängivna uppdrag och hans besatthet efter att skapa balans och styrka så måste jag ändå erkänna den tanke som just nu förlamar mig: Herregud, vilka narcissistiska egoister vi har förvandlats till – när våra största projekt i livet handlar om att förfina våra kroppar och egon till den milda grad att vi utesluter allt mellansnack. Är det vad som det innebär att vara människa? Finns det inte större problem i världen att lägga all vår kraft på? Tim verkar vara en klok kille, jag har tipsat honom om att nästa bok borde heta ”4-hour plan to save the planet”, får se om han nappar.

Timothy Ferris har tidigare utgivit 4-timmars arbetsvecka, som recenseras i kommande nummer av Camino.
www.fourhourbody.com