Lasse Berg vet hur vi ska leva

Dela artikeln

Lasse Berg är en favorit i bokhyllan och på scenen, en glad skit som utstrålar livsglädje och nyfikenhet. Han var en av många talare på helgens Bok & Biblioteksmässa i Göteborg. Och han överraskade oss alla med att ge nitton tips för hur vi bör leva.

Lasse skrattar ofta, det är också ett av hans tips för människor som vill ha ett bra liv. Punkt 8- skratta och le mycket.
Han har ägnat ungefär de senaste tjugo åren av sitt liv till att studera var vi människor kommer i från samt hur vi är anpassade till att leva och en sak kan han säga med säkerhet: alla palentologer är osams och tycker olika om vårt ursprung. Men det finns vissa saker som de är överens om.

Homeninerna - alltså alla olika "mänskliga arter": homo erectus, homo sapiens etc., har sitt ursprung i Afrika - där vi levt och utvecklas i flera miljoner år. Det som skilde våra arter från aporna var att vi saknade hörtänder - något som enligt Lasse betyder att vi inte ville visa agg mot andra. Vi behövde inte visa våra huggtänder för andra, vi var en art som skulle samarbeta. Vi har också därmed en naturlig aversion mot chefer och folk som försöker bossa över oss.

Även det faktum att vi ställde oss upp på benen hade med samarbete att göra - vi kunde bära med mat hem för att dela med oss. Det gjorde att vi säkrade maten för gruppen och gjorde oss mer konkurrenskraftiga som art. Samlarna ägnade 2,3 timmar per dag åt att samla mat, resten av tiden gick till att samtala, utveckla språk, utveckla sociala förmågor och vår hjärna. Vi är enligt Lasse anpassade för empati, altruism och medkänsla. Det var när vi började bruka och konkurrera om jorden som vi blev sjukare, mindre jämlika, mer våldsamma och vår hjärna minskade.

Här kommer Lasses nitton tips för hur vi bör leva (i förkortad form):
1. Promenera 6 timmar om dagen eller spring ibland
2. Sitt och kontemplera i naturen. Ta in dofter, ljud och ljus.
3. Lapa sol.
4. Jobba max tre timmar per dag.
5. Prata med andra, ta mycket på varandra.
6. Jobba i arbetsgrupper och nära andra grupper
7. Dansa, sjung och lev dig in i musiken.
8. Skratta och le mycket.
9. Träna ditt skönhetssinne. SKönhetsintresse behöver inte vara ytligt utan är något naturligt.
10. Hjälp andra och dela med dig.
11.Laga mat med andra och ät med andra.
12. Satsa på Slow Food. Ät varierat.
13. Håll dig borta från stöddiga typer. Ha ej en chef, var ej en chef.
14. Förakta ingen.
15. Var tacksam för att du kan känna skam. Det gör att du kan behålla din plats i gruppen.
16. Diskriminera ingen.
17. Lös problem (konflikter) genom att skämta om dem i första hand och ta snacka om dem i andra hand. Se alltid till att den du snackar med inte tappar ansiktet eller blir förudmjukad.
18. Make love not war.
19. Gör en annan människa glad nu på direkten.

Fantastiska tips tycker jag, även om vissa av dem kan vara svåra att uppnå - men de är något att sträva mot. Om vi levde mer så, skulle vi solklart må bättre, skapa ett mer hållbart samhälle och utvecklas mer.

Lasse Bergs senaste bok Skymningssång i Kalahari, ges ut av Ordfront förlag.