Semestra lokalt i Värmland

Dela artikeln

Semestra lokalt kan vara underbart, men kan också innebära regn och kalla dagar. Om lokalt innebär Sverige alltså. Jag tänkte tipsa till några av mina favoritpärlor för lokalt turistande och tar er med till min hemregion, fantastiska Värmland, där kultur, natur och människor går lite utöver det vanliga.

Mitt första tips är fantastiska Västanå teateri Sunne. Teatern ligger i "Berättarladan", en stor röd lada, där du sitter på träbänkar med yllefilar. Regniga dagar hör du regnet smattra mot taket, vilket gör upplevelsen extra stark. Jag har besökt teatern de senaste åren, förra årets Kalevala var, liksom tidigare året Bannlyst, en uppvisning i färgsprakande kostymer, musikaliskt genialialitet och skådespeleri i världsklass. I år är det En midsommarnattsdröm som visas, jag har redan beställt biljetter.

+ Magnus Stinnerboms musik och hans mamma Ingrid Stinnerboms fantastiska kostymer.
- Svårt att ta sig dit med lokaltrafik. Bil är nästan ett måste.

För den som gillar att cykla är Klarälvsbananett bra val. Nio mil lång sträcker den sig mellan Hagfors i norr och Karlstad i söder. De tips jag har nedan ligger alla längst banan som går igenom en mycket vacker natur. Vill du, kan du nöja dig med att resa virtuellt på webbplatsen.

Gillar du gårdsbutiker, färska grönsaker och goda ostar får du inte missa ett besök på Torfolk gårdeller Gustafssons skafferi . Den förstnämna är en välkänd producent av syltar och safter. Ekologiska såklart. Nyligen öppnade de också en mini-gårdsbutik. Gustafssons skafferi har funnits lite längre och är en sådan "riktig" lanthandel som det känns oerhört upplyftande att besöka. Här handlar du bröd från Höje Vedugnsbakeri (som vunnit fina priser) och ost från Lakene Gård (som också vunnit fina priser). Båda butikerna ligger i Höje, av väg 62 i Klarälvsdalen.

Lakene gård är en upplevelsegård, med möjligheter till boende, konferenser, hästridning och rehabilitering. Ett alternativ är att bo på STF Vandrarhem, men du kan välja flera olika typer av boende.

+ Fantastisk natur att beskåda runt gårdarna. Lämpar sig för en cyckeltur.
- Kan vara svårt att hitta eftersom de inte alltid är utmärkta på kartor.

Det finns såklart mycket mer att se i Värmland, bara naturen är vacker i sig själv. Men för en nybörjare är tipsen ovan något att börja med.
Kom gärna på tips om du har annat att rekommendera i närområdet.