Ett grönare Kvillebäcken

Dela artikeln

Kvillebäcken heter en ny stadsdel på Hisingen i Göteborg som precis börjat byggas, under parollen "En grönare stadsdel". Sedan den gamla bebyggelsen jämnades med marken för ett par år sedan har tomtmarken dock legat obrukad – något som stadsodlingsprojektet Kvartersodlat ändrat på. I lördags hade de skördefest.

Kvillebäcken är det nya namnet på ett stort kvadratiskt område som ligger mellan Vågmästareplatsen och Backaplan på centrala Hisingen. Området har länge varit nedgånget och vildvuxet med verksamheter som mainstreamsamhället sett som mindre önskvärda. Här har också funnits en mängd antik- och second handaffärer – nu är allt det där borta.

Jag tillhör dem som grät en skvätt när området jämnades med marken. Inte för att jag inte såg behovet av att förnya ett område där skottlossning inte var ovanlig och utbrända bilvrak kantade vägarna. Men en stad är ett ekosystem som behöver olika typer av bebyggelse och olika typer av verksamheter för att blomstra. Men så tänker vi inte i Sverige, i Sverige skall hela rasket rivas. Att tillåta gammalt bredvid nytt är en tanke som inte får tänkas.

Området kunde ha blivit ett Västkustens Williamsburg med kreativa verksamheter i de gamla magasinsbyggnaderna på Färgfabriksgatan, antikaffärer att fynda bohaget till de nya lägenheterna i, och en och annan balkanförening i någon källarlokal. Nu riskerar det att bli en sovstad för välbeställda.

Nog med gnäll, Kvillebäcken rymmer också en enorm potential. Med 1600 nya lägenheter kommer området att radikalt förändra demografin på centrala Hisingen på ett sätt som gör det lönsamt att etablera för området nya typer av restauranger och butiker. Fastigheterna byggs också med miljön i åtanke med avseende på energiåtgång, materialval etcetera. Dessutom planeras en saluhall, som skall ersätta den blå lådan på Vågmästarplatsen där en kebab och en pissoar huserar idag. Kvillebäcken är attraktivt också därför att det ligger centralt i Göteborg med endast sex minuter med spårvagn in till Brunnsparken.

Nu önskar jag bara att de kommer igång. Jag bor i närheten och att åka förbi en enorm ödetomt varje dag i flera år börjar kännas trist. Projektet kommer färdigställas i etapper och stå helt klart om 7-8 år. Den del som ligger närmast Vågmästareplatsen kommer inte att bebyggas på flera år, på gott och ont. Här finns fortfarande lite gammal – till hälften utbränd – bebyggelse kvar. Det är knappast klassiskt vackert, men jag gillar den råa känslan som det skänker området. Mitt i detta har Niklas Wennberg som driver stadsodlings- och grisprojektet Stadsjord i Högsbo startat Hisingens motsvarighet, Kvartersodlat, med pengar från Fastighetskontoret Göteborg. Här finns redan en mängd pallkragar med spirande odlingar, trots att Kvartersodlat bara varit igång ett par månader. Eftersom denna del av området inte kommer att bebyggas på tre år finns goda möjligheter för projektet att utvecklas.

Med hjälp av enkla plank och ett par avlagda fraktcontainrar har Kvartersodlat satt upp ett café som håller öppet varje dag. Höstens vackraste dag sammanföll med att Kvartersodlat hade skördefest i lördags. Wokad, kvartersodlad mat i regi av restaurang Wasa Allé, föreläsningar med Niklas Wennberg på Stadsjord, möjlighet att tala med fastighetsbolagen som bygger de nya lägenheterna och fynda på bakluckeloppisen på parkeringen bredvid.

Allt detta med de utbrända byggnaderna som fond, där västsveriges vitalaste graffitivägg tillåtits blomstra i flera månader. Väggen, som döpts till Kvilleväggen, har en egen grupp på Facebook där verk av Göteborgs finaste inom grafitti och streetart diskuteras. Kanske att den där väggen kan få vara kvar, som en laglig graffitivägg, i alla fall i några år?

Jag trivdes i Kvillebäcken i lördags. Och det berodde på enkelheten och den tillåtande atmosfären. Om lite grann av den känslan kan fås att stanna kvar när Kvillebäcken är färdigställt är mycket vunnet. Det är själva nyckeln till att skapa en levbar, blomstrande stadsdel.

Läs mer
Trädgårdsfesten blev en succé!
Fler bilder på Flickr
Kvillebacken.se
Stadsjord