Inredning i cirkulation

Dela artikeln

Nyligen gick Feria Hábitat Valencia av stapeln, Spaniens viktigaste mässa för möbler, textiler och belysning – för hem, kontor och offentliga miljöer. Jag var där för att spana efter nya produkter tillverkade enligt cirkulära principer.

Det som intresserade mig var produkter som antingen var cradle to cradle-certifierade (eller skulle kunna vara), eller som representerar en sorts kreativ cirkulation där material från uttjänta produkter används till nya.

När det gäller cradle to cradle så är antalet certifierade produkter i världen fortfarande ganska begränsat, men det är intressant att leta efter produkter som skulle kunna vara det. Kriterier som då är viktiga är att materialen ska vara så rena att de kan gå tillbaka till det biologiska kretsloppet när de gjort sitt och bli näring till jorden, eller in i ett tekniskt kretslopp där de kan återvinnas utan att förlora i kvalitet.

I möbelvärlden kan det handla om trä och tyger som kan komposteras genom att de inte innehåller farliga lim, ytbehandlingar, färger etc – eller vissa plaster och metaller som kan gå tillbaka in i ett tekniskt kretslopp med bibehållen kvalitet. Kompositmaterial är bannlysta och produkterna ska vara lätta att ta isär.

Feria Hábitat Valencia drar 60 000 besökare, från över 100 länder, mestadels branschfolk. Bland det som de 800 utställarna presenterade skulle jag kategorisera den absoluta huvuddelen som väldigt traditionellt, riktat mot en bred målgrupp. Längst från entrén fanns dock en hall med samtida design, och det visade sig att det var den som var mest intressant för det jag letade efter. Här gick en betydande del av det som utställarna presenterade under beteckningar som “eco design” eller det katalanska “disseny sostenible” – inte minst bland dem som tillhörde avdelningen Nude, där oetablerade designer och designstudenter får möjlighet att synas.

Sammantaget hittade jag en handfull produkter som uppfyllde något eller några av mina kriterier. Försvinnande få egentligen, sett till mässans omfattning. Nedan följer några favoriter (se även bilder).

Barcelona-baserade Santa & Cole är lite av Spaniens stolthet i cradle to cradle-sammanhang. Bänken NeoRomantico Liviano, som görs helt i aluminium, är en av världens första cradle to cradle-certifierade parkbänkar. Den certifierade bänken har nyligen börjat synas på Barcelonas gator. Santa & Cole står för en väldigt stor del av stadens parkbänkar, vilket gör att potentialen för att den nya bänken verkligen ska bli en bred produkt är stor.

På mässan i Valencia presenterade Santa & Cole trädgårdslampan Oco, som är nästan-cradle to cradle-certifierad.

– Det enda vi måste lösa är elkablarna. Vi har ännu inte hittat någon kabel där man enkelt kan separera plast och metall när man ska återvinna produkten. Men vi jobbar på det, och sedan kan vi få certifieringen, säger Darío Valero på Santa & Cole.

Lamporna är tillverkade av polymerer som kan återvinnas utan kvalitetsförlust, med aluminium i skaftet. Delarna sätts ihop utan skruvar, vilket gör att lampan är lätt att demontera när den gjort sitt. Ljuskällan är LED.

Santa & Cole var det enda av mässans större företag som imponerade. Men sedan fanns flera intressanta produkter bland de många nya, oetablerade designer som ställde ut. Bland dem charmiga El nebot del persianer, som tillverkar vackra lampor och förvaring av uttjänta träpersienner. Produkterna är en hyllning till persiennkulturen runt Medelhavet och den hantverksskicklighet den rymmer.

Att återvända material kreativt som El nebot del persianer leder förstås inte till några slutna materialflöden à la cradle to cradle-filosofin – men väl att materialens livslängd förlängs, ett gott steg på vägen, som också är perfekt grogrund för god storytelling. En annan produkt som berättar en historia är Dvilos grova, rustika bänkar av material hämtade från rivningskåkar i den baskiska staden Bilbao. Det är bjälken ovanför dörrarna som används för att skapa den distinkta karaktären.

Carlos Ortega Designs bord och stolar i finurlig minimalistisk design uppmärksammades i samband med mässan av Cool Hunting. Bordet Giro är tillverkat av FSC-certifierat trä, sammanfogat och ytbehandlat utan miljöskadliga ämnen. Genom en smart infästning för benen används inte heller några reglar eller skruvar i metall, vilket gör att hela bordet kan gå in i ett biologiskt kretslopp när det gjort sitt.

Avslutningsvis Artpdesign, som gör lampor i wellpapp, ett material som kan återvinnas till 100 hundra procent.

Från och med augusti 2012 är jag (Tobias Jansson) inte längre en fast del av Camino-redaktionen. Idag är jag frilansande skribent och fotograf och står bakom bloggen CircularEconomy.se, som följer utvecklingen inom cirkulär ekonomi och cradle to cradle.

Jag kommer fortfarande att blogga då och då på Caminomagasin.se, under hösten från Barcelona där jag för tillfället är bosatt.