Jag utmanar mig: Går det att välja miljösmart sushi?

Dela artikeln

Jag erkänner. En gång i veckan får jag cravings för sushi. Så har det varit sen jag åt min första sushi på Sone precis ovanför Zinkensdamms tunnelbanestation mot slutet av förra seklet. Det kan ha varit 1998. Jag har avnjutit stora mängder nigiri och maki sedan dess. Och det har jag, ända tills för ett par år sedan, gjort helt utan att tänka på att sushi inte är oproblematiskt ifråga om miljöpåverkan.

I Camino 21 gjorde vi ett stort reportage om sushi där vi beskrev problembilden med utfiskning och destruktiv odling. Med hjälp av sushikonnässören och fiskeexperten Casson Trenor som driver webbplatsen Sustainable Sushi och har skrivit en bok med samma namn skissade vi också en idé om hur vi kan äta sushi mer ansvarsfullt i framtiden. För att faktiskt rädda branschen. För att vi älskar sushi. För utan fisk i haven, ingen sushi.

Reportaget följdes av en debattartikel i samabete med Naturskyddsföreningen, WWF, Greenpeace och sushibaren Rå Epok i Lund. Artikeln, med titeln Sushin hotar den biologiska mångfalden i våra hav publicerades på SVTDebatt.se slog ett slag för en mer kreativ och lokalt förankrad sushi. Det surrades mycket om sushi på nätet i samband med detta och TV4 gjorde ett nyhetsinslag.

På de flesta sushibarer kan du byta ut bitar i standardmenyerna och komponera din egen uppsättning. Casson Trenor har tagit fram en princip som han kallar för The 4-S Rule. Idén är att följer man dessa regler så äter man mer ansvarsfullt och får också en rikare, mer varierad sushiupplevelse:

Small
– Mindre fiskar reproducerar sig snabbare och dör yngre. Det gör dem mer motståndskraftiga för ett hårt fisketryck. Genom att äta längre ner i näringskedjan får vi en effektivare proteinkälla, säger Casson Trenor i reportaget.

Seasonal
– Det är viktigt att vara medveten om när olika arter är i säsong. Fiskar är säsongsvarelser och det är bristen på medvetenhet om detta som skapat enorma problem med industriell uppfödning av fisk.

Silver
– Håll utkik efter fisk som har sitt silvriga skinn kvar när de serveras som sushi. Dessa fiskar tillhör gruppen hikari mono och tenderar alla att ha höga nivåer av omega-3 och vara ett generellt bättre alternativ eftersom de växer snabbt och dör unga.

Shellfish
– Slutligen bör man välja skaldjur. Odling av musslor och ostron är bra sätt att föda upp protein i havet, De behöver inte matas och renar havet medan de växer.

Så ser den ut, The 4-S Rule. Vi lägger gärna till ett V också, för fler vegetariska bitar. Varje gång jag ätit sushi sedan vi intervjuade Casson har jag försökt välja bitar enligt denna princip. Det går inte alltid så bra eftersom många sushiställen inte riktigt är med på vad det är jag vill göra. Och ibland har jag varit så hungrig att jag inte riktigt orkat dra principen med servicen.

Utmaningen
Men från och med nu skall jag utmana mig och formalisera ätandet enligt The 4-S Rule. Hur svårt kan det vara? Jag kommer beskriva hur jag går tillväga och redovisa mina val. Det blir också en sorts inventering av sushibarer och hur långt de kommit med sitt tänk kring miljö och ansvar för de råvaror de använder. Först ut är Sushi Yama på Stockholms central, i nästa inlägg.

Jag vill samtidigt uppmana er läsare att göra det samma – prova att äta enligt Cassons regler. Är modellen användbar? Eller är andra kriterier mer relevanta i Sverige? Delge gärna era erfarenheter som kommentarer här på min blogg. Ett bra verktyg för att hitta sushibarer är Sushikartan.se

Naturskyddsföreningen, som var med och skrev debattartikeln kommer under våren driva en kampanj där de försöker påverka sushirestauranger att tänka mer ansvarsfullt kring sina råvaror. I samarbete med dem kommer jag att publicera ytterligare inventeringar av sushiställen runt om i landet.