Lunch i säsong: Maskrosomelett

Dela artikeln

Spenderar söndagen med att så gräsfrö på en sargad gräsmatta, gräva om komposten och skriva ut en intervju med Salem Al Fakir inför det kommande numret av Camino. Till lunch: Omelett på maskrosblad från tomten.

Det har surrats mycket om späda blad från ogräs i så vitt skilda sammanhang som hardcore-odlingsforumet Odlaren till förnäma matlagningsmagasinet Gourmet. Var därmed tvungen att prova. Råvaran fanns där plötsligt framför ögonen när jag och U rensade gräsmattan.

Maskrosomelett
2 personer

4 ägg
4 msk vatten
Ett par nävar maskrosblad, så späda som möjligt
Några buketter broccoli (kokt)
Grönmögelost
Salt och peppar
Olja

Ansa maskrosorna. Skär bort rötter och skölj bladen. Maskrosbladen vissnar snabbt när man plockat dem, låt dem ligga i kallt vatten en stund så får de tillbaka spänsten.

Blanda ägg och vatten. Salta och peppra. Häll i varm stekpanna med olja. Hacka och lägg i broccolin när omeletten börjat stelna lite. Använd en gaffel för att göra hål i äggstanningen så att allt blir fast. Lägg i några bitar grönmögelost. Toppa med maskrosblad. Låt puttra tills osten smält och omeletten är lagom fast. Servera i solen med en sallad och ett gott bröd.

Och hur smakar det? Att äta maskrosblad direkt från gräsmattan kan vara lite beskt. Det påminner om ruccola men är beskare. Efter att ha puttrat med i omeletten en stund var dock smaken betydligt mildare och fungerade fint tillsammans med grönmögelosten som också gör omeletten krämig.