Becoming fashion-able

”Hacktivism är en blandning mellan hacking och aktivism. Att hacka är att försöka bända krafter och system i vardagen på nya sätt. Att inte koppla ur för att förändra system utan motsatsen; plugga in, undersöka möjligheter, mixtra och bända system åt en mer önskvärd riktning.”

Otto von Busch är designern som uppmanar till social aktivism och utmanar rådande ideal om vad mode är. Boken Becoming fashion-able är full av tips, tankar och idéer kring vem som äger modet och hur du kan bli din egen modekreatör.

Mode händer alltid i ett socialt sammanhang – det kollektiva utövandet och det gemensamma utövandet är viktigt, och alltså inte något som bara berör den upplyfte designern. Mode kan vara en aktiv del i förändringprocesser i samhället; för spridandet av kunskaper, engagemang och egenmakt. Med exempel från vitt skilda fenomen som hacking och befrielseteologi visar von Busch på ett tillgängligt sätt att kan mode vara en inkluderande social förändringskraft och definitivt inte något "ytligt".

Becoming fashion-able vänder sig till den som är intresserad av att skapa sitt eget mode och av att utveckla mottagarens roll i modeprocessen. Den är inte främst ett inlägg i hållbarhetsdebatten, men genom att radikalt förändra synsättet på deltagandeprocesser skapas nya förhållningssätt till modesystemet. Här är bytandet, lagandet och omskapandet av mode något som kan skapa helt annorlunda konsumtionsmönster – där det inte handlar lika mycket om att köpa nytt som att själv ge sig in i modets värld.

Otto von Busch är forskare vid Högskolan för Design och Konsthantverk samt Business and Design Lab vid Göteborgs Universitet. Becoming fashion-able är en ombearbetning av hans slutsålda doktorsavhandling fashion-able.

"Otto von Buschs bok utmanar modesystemet i både tanke och handling och är ett viktigt inlägg i hållbarhetsdebatten"
/Dr Mathilda Tham, Beckmans College of Design.

Obs! Boken är på engelska

LÄS ETT SMAKPROV AV BOKEN HÄR >>

99 kr