Designboost för en hållbar värld

Dela artikeln

Men det var mest tjejerna som diskuterade begreppet hållbarhet under sina korta presentationer på scenen. Många av männen verkade mer intresserade av att visa upp bilder på sina snygga produkter. Och visst var de fina - men var det inte designens möjlighet till hållbarhet vi skulle diskutera?

Någon som gjorde bra ifrån sig på det planet var Mathilda Tham, professor på Beckmans designskola i Stockholm. Hon och hennes kollega i England, Kate Fletcher, har arbetat med ett projekt vid namnet The lifetime project. Där har de tagit fram frågeställningar som ägandeskap vs. hygien. Du kan låna en kläning för en dag men kanske inte ett par trosor. Underklädernas stösta miljöpåverkan är att du faktiskt tvättar dem så ofta. Man kanske kan ta fram underkläder som är biologiskt nedbrytbara, vilka man slänger efter en användning. Som sagt, alla kläder är inte gjorda att hålla. Dessutom funderar de kring skillnaden mellan kläder i praktisk mening och mode som något du har för att vara cool och få vänner.

Brent Richard, från Central St Martins college of art and design, menade att vi måste skapa design som berättar en historia, som är personliga.
Flera anda talare pratade om att förändra genom sina val, om att produkter måste ses ur sin kontext. Några tog även in berättelser om hemska produktionsvillkor och vikten av att bevara lokal kulturell design. Designboost är ett spännande koncept, dessutom välbehövligt. Hoppas att det kommer tillbaka nästa år och att hållbarheten blir integrerad ännu mer.