Koldioxidneutral mobil kostar inte skjortan

Dela artikeln

Mobilen släpps först i USA och i ett senare skede i resten av världen. Den innehåller inga direkta finesser, utan är tänkt att vara en billig enkel telefon. De utsläpps som genereras av telefonens födelse, liv och död kompenseras med trädplanering av Carbonfund.org.

Skalet är som sagt återvunnet, och går dessutom att återvinnna återigen när telefonen stämplar ut för gott.

Motorola pratar mindre om vad som finns invändigt i telefonen - där många av de miljö- och hälsofarliga komponenterna vanligtvis sitter. Ett annat stort problem är de sociala förhållanden som finns vid brytning av vissa metaller i mobiltelefoner, t.ex. coltan. Men det framgår inte om coltan eller något annat av de omtalade ämnena finns i Motorola Renew W233.

Positivt ändå att miljösmartare mobiler är på ropet, och att de finns i billiga varianter dessutom. Nästa steg borde vara en certifiering.
Någon frivillig? Nokia? Motorola? Samsung? Sony Ericsson? Camino väntar.

skrämmande fakta

I USA läggs 426 000 mobiltelefoner åt sidan varje dag!