Mobil med grönt hjärta

Dela artikeln

Först ut är modellen C901 GreenHeart som, enligt Sony Ericsson, är resultatet av ett målmedvetet arbete för att eliminera oönskade material ur företagets produkter. C901 är tillverkad i återvunnen plast, färgerna är vattenbaserade, displayen är energieffektiv och manualen levereras digitalt på telefonen istället för på papper. Koldioxidutsläppen från telefonen har sammantaget reducerats med 15%.

Hur miljövänliga telefonerna sedan verkligen är kan givetvis diskuteras, men det är ett litet steg i rätt riktning. Inspirationen till den nya satsningen kommer från John Grant, författare till boken The Green Marketing Manifesto:
– It's not about making normal stuff seem green, it's about making green stuff seem normal.

I våras skrev vi i magasinet om Sony Ericsson T650i, som av Greenpeace rankats som den då miljövänligaste mobilen på marknaden. I undersökningen tittade Greenpeace på innehåll av giftiga ämnen, energieffektivitet, återvinningsgrad och uppgraderingsmöjligheter. Sedan dess har Sony Ericsson ramlat ner till fjärde plats på listan, som nu toppas av Nokia. Återstår att se om Sony Ericsson återtar förstaplatsen när Greenpeace lägger GreenHeart-telefonen under granskningsluppen.

www.sonyericsson.com/greenheart/