Cyklar för Östersjön

När ledarna från samtliga länder runt Östersjön samlas för att enas kring havs- och fiskepolitik, använder organisationer och privatpersoner sina bästa knep för att påverka beslutsfattarna. Kampanjen Race for the Baltic har valt att uppmärksamma Helcomkonferensen genom att cykla genom de nio länder som gränsar till Östersjön.
Dela artikeln

I Caminos kommande nummer, med utgivning 11: e juni, skriver vi om äventyraren Sören Kjellkvist. En kajakpaddlande östkust-bo som nu på söndag (26:e maj) ger sig ut på ett tre månader långt äventyr där han utan medhavd mat och pengar ska paddla längs med hela norska kusten. Syftet: att uppmärksamma att samma resa aldrig hade varit möjligt i hans egna hemtrakter eftersom Östersjön är allt för förorenat för att kunna överleva på dess fisk och alger.

Sören är inte ensam med att uppmärksamma problematiken kring Östersjön med en lång resa. Race for the Baltics är en kampanj där aktivisterna under tre månader kommer att cykla 3500 km genom de nio länder som gränsar till Östersjön. Målet är att uppmärksamma allmänhet och organisationer på den kommande Helcomkonferensen i höst, en konferens där ledare för de nio angränsande länderna samlas för att fatta beslut kring det gemensamma havet. För att skapa engagemang i frågan skall evenemang anordnas, namninsamlingar göras och den som vill bjuds med att cykla längst hela eller delar av vägen. Kampanjens tre fokus har man valt att förkorta till Restore, Recover, Recive.
– Vi vill att 30 procent av Östersjön blir så kallat marint skyddsområde – i dag är det bara tio procent. Vi vill också att mängden gödningsmedel, som läcker ut i havet från jordbruken runt Östersjön, minskas och så vill vi att hållbara fiskekvoter ska införas och efterlevas i hela Östersjön, säger Rebecca Krus, kommunikationsdirektör för Race for the Baltic till Ystadsposten.

Kampanjen Rece for the Baltics är initierad av Zennström Philanthropies raceforthebaltic.com`
Läs mer om Sören Kjellqvist i Camino nr 31, och följ hela hans äventyr på hans blogg: meningenmedlivet.nu