Heldag i Almedalen

I samarbete med Ekobanken och Social Venture Network välkomnar vi dig till en heldag under Almedalsveckan i S:t Drottens Kyrkoruin, centrala Visby. I sann Camino-anda bjuder vi på spännande samtal som belyser idéer och goda exempel för en grönare, godare och skönare framtid.

Under hela dagen från kl 08.00 finns vi på plats i ruinen tillsammans med medarrangörer av de olika programpunkterna samt Caminovänner som visar upp sina produkter och verksamheter. Anmäl gärna att du kommer här.

PROGRAM

8.00-9.45
Hur kan värderingsdrivna företag bidra till ett mer hållbart samhälle?
Marie Alani och Helena Timander på företaget Vision Takeoff introducerar ämnet värderingsdrivet företagande och diskuterar hur hållbarhet i ett större perspektiv kan vara en framgångsfaktor när man bygger en företagskultur.
Arrangör: Vision Takeoff

10.00-11.45
Hur skapar vi förutsättningar för en hållbar kreativ mångfald inom förskola och skola?
Trots det stora antalet friskolor finns det flera svårigheter för verksamheter som önskar bedriva alternativ pedagogik. Detta seminarium syftar till att lyfta fram problemområden och förslag till möjliga lösningar som är specifika för idéburna förskolor, skolor och särskolor.
Arrangör: Trialog tankesmedja

LUNCH: VEG. VARM SALLAD FRÅN MAX TILL DE FÖRSTA 100 BESÖKARNA, FRÅN CA 11.45

12:00-13:00
Hur hittar ni lösningar på era hållbarhetsutmaningar?

Möt arrangörer, deltagare och casepartners till The Meeting Point, en ny kreativ metod som samlar deltagare från alla delar av den framåtblickande världen – forskning, media, design, populärkultur, politik och näringsliv – för att utbyta erfarenheter och ta fram idéer till lösningar på företags och organisationers hållbarhetsutmaningar. Samtidigt ger den ungdomar möjlighet att utöva verkligt inflytande över några av sina viktigaste framtidsfrågor.

Medverkande:
Marcus Lind, Event manager TMP13
Emma Victoria Nilsson, processansvarig TMP13 & Kaospilot
Mosa Alasaly, Peace & Love TMP13
2 unga deltagare, TBA
Casepartner, TBA

13:15-14:15
Hur får vi svensken att betala mer för semestern?

Svenskarna blir allt mer medvetna konsumenter och många kan tänka sig att betala lite extra för produkter som producerats på ett schysst sätt. Men när det kommer till att klimatkompensera flygresor och ta ansvar för miljö och mänskliga rättigheter under semestern är det få som lever som de lär. Varför är det så och hur får vi människor att gå från ord till handling?

Medverkande:
Henrik Brundin, Regionchef Vi-skogen
Per Egstam, Senior analyst, Tricorona
Elisabeth Åberg, CSR-utredare Unionen, Nätverket Schyst Resande
Moderator: Caroline Petersson, expert på gröna beteendeförändringar, Camino

14:30-16:00
Är omställning i finansvärlden möjlig?
Sedan finanskrisens briserande 2008 så har den finansiella sektorn varit i strålkastarljuset för världens utveckling. Är det möjligt att förnya finanssektorn och få bort de för samhället destruktiva dragen? Hur kan finansaktörer istället bidra till lösningar på miljö- och samhällsproblem? Och vad krävs för att de goda exempel som finns inte blir undantag utan norm hos de stora finansinstitutionerna?

Medverkande:
Kristoffer Lüthi, vice VD Ekobanken
Kristina Persson, ordförande Global Utmaning
Jonas Ahlén, portföljförvaltare, hållbara investeringar SPP/Storebrand
Cecilia Näsman, VD Oikocredit Sverige
Moderator: Ingemar Tigerberg, redaktör Camino

UTSTÄLLARE
Camino
Ekobanken
SPP/Storebrand
Oikocredit
Nätverket Schyst Resande
The Meeting Point
Tricorona
Vi-skogen
Av Jord
Sveriges ekokommuner
Hampvaruhuset
Max Hamburgare
Trialog tankesmedja
Vision Tradeoff