Gunhild Stordalen - vill förändra dina beteenden

Sedan barnsben har hon närt en ambition att förändra världen, men inte vetat riktigt hur. Med hotellmagnaten Petter Stordalen vid sin sida ser Gunhild sin möjlighet att knuffa klimatfrågan flera steg framåt.

– Ganska tidigt bestämde jag mig för att bli läkare. Jag upplevde att de hade en stark trovärdighet och ville ha en plattform för att göra skillnad. Målet var att först bli kirurg och sedan åka iväg med Läkare Utan Gränser. Sedan gick det inte riktigt som jag hade tänkt…

Gunhild Stordalen är för de flesta svenskar ett anonymt namn och ansikte. Men när man nämner att hon är gift med den norska affärsmannen Petter Stordalen som äger hotellkedjan Nordic Choice Hotel är det desto fler som höjer ögonbrynen. En del har sett bilder skvallerpressen från bröllopet 2010 som var det mest påkostade hittills i Skandinavien. Det står som tydlig kontrast till det icke materialistiska och oglamorösa hem som Gunhild själv har vuxit upp i. När andra barn drog söderut med sina föräldrar låg Gunhild och hennes syskon i tält ute i naturen och spanade på fåglar. Det var ”ut på tur, aldrig sur”.

– När jag träffade Petter öppnade det helt nya dörrar. Jag kände ett stort ansvar att påverka med de pengar som han drar in och började fundera på hur vi kan göra störst skillnad genom Petters maktposition och den konsumentmakt som vi alla har.

Gunhild ursäktar sig flera gånger under vårt samtal då telefonen ringer och vibrerar av nya sms. Vid ett tillfälle är det naturfotografen Mattias Klum som hör av sig.

– Känner du honom? Visst är han fantastisk, säger hon medan hon snabbt knappar in ett svar på mobilen. En annan gång avbryts vi av norsk radio som är intresserade av att ha med Gunhild som sommarvärd. Det får mig att tänka på Petter Stordalens offentliga kärleksförklaring till Gunhild i Sommar i P1 2012 där han bland annat tackade henne för sitt egna ”klimatuppvaknande”.

– Det var gulligt av honom. Men Petter var samhällsengagerad innan han träffade mig, fast på ett lite mer ospecifikt sätt. Han hade till exempel inte samma akademiska ingång som jag. För mig är det extremt viktigt att allt vi gör är förankrat i vetenskapen. Tänk vad mycket pengar vi har använt i välmenande kampanjer som har ingen, eller kanske rentav motsatt, effekt.

Likt Bill och Melinda Gates har paret Stordalen startat en egen stiftelse som ska stödja projekt, initiativ och organisationer som verkar för en hållbar framtid för människor, djur och natur. En avknoppning till Stordalen Foundation är GreeNudge, som nu i sommar får status som självständig stiftelse. Initiativet är ett resultat av Gunhilds funderingar och efterforskningar kring hur parets pengar kan göra störst skillnad.

– Jag läste en artikel av en känd norsk klimatforskare och samhällsekonom som handlade om vad som verkligen fungerar i klimatkampen. ”Han måste jag bara snacka med” tänkte jag. Slutsatsen av det mötet var att det behövs internationella avtal och rejäla tekniksprång. Men det tar lång tid och kräver enorma investeringar. Något av det mest kostnadseffektiva vi kan göra, här och nu, är att använda evidensbaserad kunskap kring hur vi får folk att ändra beteenden i grönare riktning.

Nudge är engelska för att ”peta” eller” knuffa” och namnet på stiftelsen syftar på att man på smarta sätt vill styra människor mot att göra grönare val. På Clarion Sign i Stockholm har kökschef Magnus Nilsson redan implementerat detta tänk. Magnus har räknat ut att 67 procent av maten som slängs i deras restaurang kommer från gästernas tallrikar. Genom att reducera tallriksstorleken kunde de minska matsvinnet med 20 procent. På samma sätt har de börjat jobba med att i buffén placera köttet sist så att gästerna omedvetet ska fylla tallrikarna med grönsaker och annat och inte ha plats för lika mycket kött.

Gunhild har en stark övertygelse om att människor av egen fri vilja inte kommer förändra sitt beteende för miljöns skull.

– Jag har som läkare försökt få patienter att sluta röka genom att förklara för dem att ”du kommer få lungcancer och dö om du inte slutar” och ändå så klarar många inte av att sluta. Hur ska man då förvänta sig att människor ska ändra beteenden för något så abstrakt som att isen på polerna håller på att smälta?

Hon ser många paralleller mellan just hälsa och miljöfrågor och menar bland annat att ”koldioxidsamhället” bär skulden till många kroniska livsstilssjukdomar såsom stress och fetma. Med folkhälsoargument är det betydligt enklare att få politiker att använda skattebetalarnas pengar till att investera i hållbar utveckling eftersom hälsoeffekterna är mycket enklare att räkna hem, menar hon. Samtidigt beskriver sig Gunhild som ”politikpessimist.”

– Vi lider av ett kollektivt kortsiktighetssyndrom. I ett tal på den årliga Zero-konferensen citerade FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan statssekreteraren i Luxemburg för att påvisa varför statsledare inte gör mer för klimatet: Han sa: ”Vi vet alla vad vi ska göra, vi vet bara inte hur vi ska lyckas bli omvalda när vi väl har gjort det”.
– Just därför är GreeNudge ett så viktigt initiativ eftersom det handlar om hur samhället kan anpassas så att blir lätt för människor att välja det som är bäst både för dem själva och för miljön. Undersökningar visar att ungefär 10-15 procent i en befolkning alltid försöker göra det som är etiskt ”korrekt”, exempelvis genom att gå före och köpa ekologiskt mat. Ungefär lika många vill bara gå sin egen väg. Men den största gruppen, omkring 70-80 procent, vill göra det ”rätta” om det blir enkelt för dem att göra det.

I detta nummer har vi tema resande. Hur kan vi genom ”nudging” få folk att semestra smartare?
– Att vi reser mer tror jag är en utveckling som är svår att stoppa. De billiga flygresorna kommer vi aldrig kunna ta bort eftersom människor skulle uppleva det som att man tar något ifrån dem. Här är teknikutvecklingen helt avgörande för att se till att flygresor i framtiden kan göras med ickefossila bränslen. Innan detta sker behöver vi få människor att börja klimatkompensera.

Är det samma sak med bilresor då?
– Nej, folk kommer att använda sin egen bil så länge som det är det mest bekväma sättet att röra sig från A till B. Men om det lättaste sättet att transportera sig på plötsligt blir med kollektivtrafik kommer man att välja det istället. Utmaningen vi måste ta på oss är att hjälpa människor att göra de rätta valen.

Så du tror inte alls på individens moraliska ansvar?
– Det är väldigt viktigt att människor bryr sig. Men klimatkampen är för viktig för att det ska vara upp till individens moraliska ansvar att lösa den. Jag tror att många väljer att stoppa huvudet i sanden eftersom de känner sig maktlösa inför de komplexa problemen. Inom psykologin pratar man om kognitiv dissonans – ett tillstånd som uppstår om man har motsägelsefulla idéer samtidigt. För att undvika detta tillstånd anpassar människor sina attityder så att de stämmer överens med deras beteende. Om vi kan hjälpa folk att göra de rätta valen så ändrar de ofta sina attityder också.

Gundhild Stordalen

Ålder 34
Familj Gift med hotellmagnaten Petter Stordalen som genom Nordic Choice Hotel äger ca 170 hotell och förvaltar ett kapital på 8-13 miljarder kronor.
Aktuell som: grundare och ordförande i stiftelsen GreeNudge som ska initiera, finansiera och marknadsföra forskning om beteendeförändringar som bromsar klimatförändringarna.
greenudge.no

Gunhild Stordalen om

Läkarkarriären
– Jag ville länge bli veterinär. I skolan fick jag en möjlighet att testa att vara hos en ”stordjursveteriär”. Det var en chockartad upplevelse för då såg jag för första gången att det inte handlade om djurens välbefinnande utan om bondens ekonomiska intresse. Då tänkte jag att det är nog inte detta jag ska göra och valde att bli läkare istället.

Kärlek till djuren
Vi hade ett litet lantbruk med frigående höns, kaniner, hästar och bin och djuren var som en familj för oss. Mina föräldrar lärde oss tidigt om hur människorna och vår välfärd var på väg att ödelägga hela grunden för vår existens. Jag tyckte så synd om djuren då de var helt oskyldiga. Det blev min grej och är fortsatt något jag engagerar mig för.

Att äta kött
Jag har varit vegetarian och vegan under min uppväxt men så småningom fann jag mig i att jag ville använda min röst till att efterfråga mer av det bra. Istället för att inte alls äta kött vill jag påverka så att man kan skifta produktionen. Men jag äter väldigt lite rött kött.

Mat, hälsa och miljö…
Över 70 procent av norrmännen är kostrådsförvirrade och vet inte om det är bättre med grönsaker än biff och bacon. Detta trots att det råder stor enighet bland de ledande experterna. Både Världshälsoorganisationen och American Heart Association har kommit fram till att vi behöver reducera mängden animalisk energität mat, framförallt rött och bearbetat kött, de snabba kolhydraterna och rent socker och att vi ska äta mer grova kornprodukter och öka andelen vegetabilier. Problemet med dieter som LCHF är de uteslutande tar hänsyn till minskad viktnedgång och därmed bortser från andra hälso- och miljöaspekter.