Mot en tredje industriell revolution

Vissa menar att det är början på en helt ny epok. Andra menar att det bara är lite roligare än förut. När den spirande delandekulturen på nätet appliceras på tillverkning och byggande kommer skapandet i allas händer.
Dela artikeln

– Vi har alltid haft en tro på och en vilja att göra skillnad. Vi vill förändra samhället. Först tänkte vi göra något för att inspirera fler kvinnor att starta arkitektkontor, men vi kände att det blev för snävt. Så småningom växte idén om Archileaks fram, lite oklart hur.

Det är lite trångvarmt i lokalen där ett tiotal personer sitter vid sina arbetsplatser längs långbordet som klättrar genom rummet. Vi är på besök hos Okidoki arkitekter i Göteborg, en branschmässigt liten byrå med 29 anställda, för att prata om Archileaks som de driver vid sidan av huvudverksamheten. VD:n Fredrik Hansson berättar om sin ”bebis” Archileaks, en plattform på nätet där arkitekter delar dokument och filer med varandra helt gratis, utan revirtänkande och blindstirrande på konkurrens. Det kan handla om ritningar men framförallt olika administrativa dokument som behövs i branschen.

– Målet med Archileaks är bättre arkitektur. Om vi kan samarbeta mer i branschen kring det administrativa så kan vi fokusera mer på det kreativa, det roliga. Det är ingen som vill bli arkitekt för att sitta med byråkrati. Idag har arkitektkontoren en stor administrativ börda. Om man skulle rita upp två staplar där den ena representerar kreativitet och den andra administration, så skulle den andra vara mycket högre, säger Fredrik och viftar illustrativt med händerna.

I Sverige finns det idag omkring 7000 verksamma arkitekter. Lika många unika besökare per månad har Archileaks.se som också innehåller redaktionellt innehåll, forum och ett interaktivt uppslagsverk. Branschen har tagit emot initiativet med öppna armar, även om entusiasmen är störst bland de yngre arkitekterna.

– De runt 30 år ser att det här handlar om arkitektur och om att dela. Perfekt, det här behöver jag! De runt 50 är mer försiktiga. Man vill inte göra en ny ”Uusman” så att säga (kommunikationsministern som sa att ”internet är en fluga”). De förstår kanske inte fullt ut vad det är, men att man nog ska tycka att det är bra. Ungefär så…

Fredrik talar om öppenheten och delandet som en ny, naturlig dimension av samhällsförändrande. Om ett delande som gynnar alla, där vi inte låser in kunskap i patent och av konkurrensskäl.

– I kunskapssamhället är det inte maskinerna som företagen konkurrerar med, utan idéerna och analyserna. Archileaks är för vår egen nytta, för vi kommer få så mycket tillbaka. Men effekten blir kollektiv. Det är som på dagis – om de andra barnen mår bra är chansen att ditt barn mår bra större. Detsamma gäller arkitektbranschen.

Fredriks telefon ringer. Någon undrar om en skiss.
– Tjena. Ja, jag hade lite funderingar om lyxigheten i bilden så att säga. Betongsockel och lite sånt…

Avbrottet gör att jag ser mig omkring. Alla jobbar som bin, de flesta i klungor. Några står vid en whiteboard och ritar, några andra hänger över en skärm. De flesta verkar vara i 30-årsåldern. Okidoki grundandes av Fredrik tillsammans med kompisen Rickard Stark och idag har de 29 anställda. Archileaks ger inga intäkter, trots detta lägger de ner arbete motsvarande en halvtidstjänst på plattformen. Fredrik lägger på luren och fortsätter:
– Okidoki är en rörelse, en gemenskap med en kultur, och Archileaks är ett sätt att driva kulturen, för alla att få ut mer av jobbet.

Han ser företaget som en del av en ny kollektiv rörelse men med starkare individuella inslag än tidigare.
– Om man jämför med 68-rörelsen, så är individen mer i fokus nu, men lösningarna får kollektiva konsekvenser. Då var det storskaliga lösningar, miljonprogrammen, planera livet. Många trodde på ett annat samhälle. Idag har alla gett upp det. Vi lever i ett marknadssamhälle och marknaden har ingen inneboende moral. Det är bara ett sätt att distribuera material och skapa flöden. Den här nya gräsrotsrörelsen ser på samhällsförändring mer pragmatiskt, med insikten att vi inte kan göra allt själva i termer av konsumentmakt. Vi måste samarbeta.

Denna nya rörelse är upptakten på den tredje industriella revolutionen. Det menar Peter Troxler, forskare på Rotterdams universitet som undersöker det han kallar ”The Maker Movement”, den del av rörelsen som inriktar sig på att dela för att skapa.

– Jag tror att vi upplever en fundamental förändring av samhället som kanske inte känns som en revolution, men konsekvenserna av förändringarna är verkligen revolutionerande, säger han i en intervju med Sveriges Radios Klotet.

I fallet Archileaks handlar det om att dela kunskap för att skapa bra arkitektur och i slutändan hus och samhällen. Men rörelsen har ett växande antal grenar. Ett populärt exempel är Wikispeed, ett projekt som gick ut på att utveckla och bygga en bränslesnål bil tillsammans med andra, i Open Source-anda. På bara några månader lyckades de ta fram en ny bilmodell, något som vanligtvis tar mer än ett decennium hos de stora bilföretagen. Bilen drar mindre än 0,2 liter milen, klarar de tuffaste krocktesterna, har en maxhastighet på 240 kilometer i timmen och accelererar 0-100 på fem sekunder. Nästan alla delar av bilen är utbytbara med enkla ingrepp, för att till exempel kunna byta till mer bränslesnål teknik när den finns tillgänglig.

Ännu fler maskiner ingår i projektet Open Source Ecology – där är målet att ta fram ritningar och DIY-lösningar för att bygga de 50 vanligaste maskinerna i det industriella samhället (”The Global Village Construction Set”), allt från traktorer och vindkraftverk till svetsar och mjölkmaskiner. Tanken är att vem som helst ska kunna bygga dem till en bråkdel av vad de kostar att köpa. Initiativtagaren Marcin Jakubowski berättar i en TED-video hur idén uppstod när han bestämde sig för att sadla om från att arbeta med fusionsenergi till att bli heltidsbonde.

– Jag köpte en traktor, sen gick den sönder. Jag betalade för att få den lagad, sen gick den sönder igen. Snart var jag pank och insåg att de verktyg som jag behövde för att driva ett hållbart jordbruk inte fanns. Jag behövde billiga, robusta, mångsidiga, energieffektiva, maskiner som är lätta att laga och gjorda av lokala och återvunna material som håller i en livstid, istället för att vara designade för att gå sönder efter en viss tid. Så jag bestämde mig för att bygga dem själv och upptäckte att det var möjligt att uppnå industriell produktivitet även i liten skala, berättar han med en stolthet i rösten som kommer från att vara pionjär och samtidigt del av ett sammanhang som kanske kan förändra världen på allvar.

När ritningarna var klara byggde Marcin en traktor på sex dagar, han tillverkade 5000 tegelstenar av vanlig jord på en dag och han planterade 100 träd på en dag med sina egenbyggda maskiner. Open Source Ecology visar hur produktionsmedlen kan hamna i allas händer och potentialen kanske är som allra störst för fattiga länder och jordbruket.

På arkitektkontoret beskriver Fredrik Hansson hur hans yrke funnits i tusentals år vilket gör branschen trögrörlig och konservativ med några stora dominerande jättar. Okidoki är en uppstickare i sammanhanget som söker inspiration i den betydligt yngre dataprogrammeringsbranschen för att hitta affärsmodeller. Och bra verkar det gå, det trånga kontoret vi besöker, överges nu för mycket större lokaler i Korsettfabriken, en klassisk byggnad i centrala Göteborg, byggd 1898, som många anser vara en av stadens vackraste. I det nya kontoret ska öppenheten och delandekulturen utvecklas, bland annat genom öppna seminarier och workshops.

Det är många fina ord och idéer men ibland kan glappet vara stort till verkligt resultat. Har Archileaks lett till något konkret? Ett exempel är hur Gustav Appell Arkitektkontor, som då var relativt nystartat, vann en tävling om att bygga en saluhall, mycket tack vare att snabbt kunna sätta igång med hjälp av allt material från Archileaks.

– Vi laddade ner hela skiten, säger Joakim Häggström från Gustav Appell. Archileaks är som gjort för mig som startade eget direkt efter examen. Det var ett stort jobb att få ordning på alla rutiner, i början var det en djungel.

Sagt och gjort. I mitten av september invigs Kville saluhall, en tilltänkt mittpunkt i Kvillebäcken, Göteborgs nya täta stadsdel med takodlingar, passivhus och småbutiker.