Hemkört är klimatsmartare

Att gå och handla i vinterslasket är inte alltid en trevlig upplevelse, men det slipper du om du istället gör matinköpen på nätet. De genomtänkt sammansatta matkassarna kan minska både svinn och klimatutsläpp.
Dela artikeln

Matkasseföretaget Middagsfrid genomförde en undersökning på hur deras kunder mer än halverade sin klimatpåverkan från middagen jämfört med normalfamiljen i Sverige. En familj på fyra personer kan spara två ton koldioxid på ett år. Hela 80 procent av klimatvinsten görs genom planeringen av menyn med klimatsmarta råvaror och att mindre mat slängs som resultat. En smart logistik för leveranserna gav också positiva effekter.

– Våra kunder får i sig minst lika mycket protein som de som äter mycket nötkött men genom att välja andra typer av kött och stor andel rejäla och nyttiga grönsaker så får vi ner klimatpåverkan ordentligt. De flesta av våra kunder är nog inte ens medvetna om att de äter klimatsmart, säger Kicki Theander, grundare av Middagsfrid och ansvarig för menyerna.

Visst, man ska ta undersökningar från enskilda företag med en nypa salt, och hur mycket besparingen blir beror såklart på hur och vad du brukar handla idag, men mycket talar för att handla mat på nätet kan ge goda klimatvinster. De flesta matkassar på marknaden idag innehåller råvaror som passar i förväg bestämda recept tillsammans med att maten ”åker kollektivt” hem till dörren.

Idag finns det massvis med matkasseföretag med alla möjliga inriktningar. Det är relativt enkelt att hitta både ekologiskt och vegetariskt. Genom sajten Matkasseguiden kan du söka i ditt område med dina preferenser. I deras jämförelse kostade varje portion 30-45 kronor för de stora matkassarna och 55-85 kronor för de mindre. Detta kan jämföras med de 20 kronor per portion som Konsumentverket räknar med att en hemlagad lunch/middag kostar. Tycker du det verkar dyrt eller föredrar du att välja råvaror själv finns tjänster även för detta, såsom Mat.se eller Coop online, där priserna är jämförbara med en medelstor matvarubutik.