DIY - Inredningsdetoxa

Från frustration till flow med lean@home är titeln på boken som hjälper dig att skapa bra flöden i ditt hem. Produktionsfilosofin lean kan inspirera till ett mer hållbart och harmoniskt liv. Här är ett utdrag ur boken som hjälper dig att sluta slösa.
Dela artikeln

Från frustration till flow med lean@home är titeln på boken som hjälper dig att skapa bra flöden i ditt hem. Produktionsfilosofin lean kan inspirera till ett mer hållbart och harmoniskt liv. Här är ett utdrag ur boken som hjälper dig att sluta slösa.

Enligt bokens författare Eva Jarlsdotter finns det åtta typer av slöseri i hemmet: De två största orsakerna är överkonsumtion och bristande delaktighet bland familjemedlemmarna (bortslösade resurser). De andra är lager av saker vi inte behöver, väntan, merarbete för att vi inte tagit vara på saker direkt, omarbete för att något blivit fel, transporter samt onödiga rörelser och moment.

Flera av punkterna känner ni säkert igen. På området transporter kan förbättringar uppnås genom att samhämta barn med grannar eller att träna på vägen till jobbet genom att cykla exempelvis. Onödiga rörelser och moment handlar om all tid man lägger på att leta efter saker. Merarbete kan handla om att kratta hela trädgården på fallfrukt istället för att skörda frukten från början.

Gör så här!
1.
Fundera över hur ditt/ert slöseri ser ut hemma. Slösar ni på tid, pengar, miljön?

2. Försök fundera ut varför det ser ut så, men fastna inte på den punkten.

3. Gå igenom de åtta typerna av slöseri och ställ frågor som: Konsumerar vi mer än vi behöver? Vad kan vi sluta köpa? Hur mycket tid förlorar vi på att leta efter saker? Vad är det för merarbete vi ägnar oss åt?

4. Ersätt att-göra-listan och köplistan med att-slutagöra lista och att-göra-oss-av-med-lista. På att-sluta-göra-listan skriver du upp det som tar mycket tid men som inte möter något viktigt behov eller gör dig lycklig. Att-göra-oss-av-med listan kan innehålla allt från avlagda kläder, prylar som tar plats och vanor vi vill sluta med. Ha tre kolumner; skänka,sälja och slänga på att-göra-oss-av-med listan.

5. Gör en uträkning av ert ekologiska fotavtryck på Världsnaturfonden, WWF:s, webbplats och sätt mål hur mycket ni ska minska.

6.Fundera över de tio ting som ni letar mest efter och bestäm en helig plats där de alltid ska vara.

7. Gör en gemensam hushållsbudget, sätt sparmål och följ upp. Uppmuntra barnen att spara istället för att sätta sprätt på veckopengen direkt.

Eva Jarlsdotter kom i kontakt med företagsfilosofin lean inom näringslivet och insåg att det passar perfekt att överföra på hemmet. Efter att ha haftlean hemma i ett år hade familjen halverat utgifterna, minskat det ekologiska fotavtrycket med en tredjedel och de slösade inte längre bort boyta värd en miljon kronor i lager för onödiga prylar.

Leanathome.se