Johanna Stål
Hon suckar uppgivet till ämnet dieter.
– Trots att jag arbetar med kost och hälsa så är jag ändå så oerhört trött på allt prat om mat, vi är helt fixerade vid dieter, säger Mai-Lis Hellenius,
– All glädje kring mat har försvunnit, man kan inte bjuda hem vänner på middag utan att det är någon som inte äter en viss sak och en annan som inte äter något annat.
Själv får hon dagligen mail och brev, där en del hotar henne med att fortsätta prata negativt om ”fettdieter”.
– Forskningen rör sig långsamt framåt i samma riktning, medierna får det att framstå som att forskningen svänger fram och tillbaka, men vi är rörande överens om det mesta.
– Att äta fettrikt med lite kolhydrater har visat sig vara effektivt om man vill gå ner något enstaka kilo, men kan vara skadligt på lång sikt. Vi ser att blodfetterna sjunker, men på sikt får man högre blodfetter. Det är mycket farligare än att man är lite rund.
– Vi fick en minskning av stroke under lång tid när vi började ge råd om att man skulle äta mer fettsnålt, nu har dessa kurvor börjat peka uppåt igen, framförallt hos lågutbildade.
Mai-Lis menar att det alltid går att plocka russinen ur kakan och hitta något som passar dig, eftersom det är svårt att veta vad som är rätt kost. Många blandar ihop känslor med fakta.
Vad vi ska äta beror såklart på person. Men generellt sett så menar Mai-Lis att vi ska äta: fet fisk, nötter, mandel, nyttiga oljor, grönsaker och protein – som lika gärna kan komma från vegetariska källor. Fett och kolhydrater fungerar som bränsle så vi behöver det också.
– Vad gäller 5:2-dieten så finns det egentligen ingen forskning på människor, så det är svårt att säga något om den. Vissa hävdar att vi levt så historiskt, men vi vet ju inte så mycket om vilka sjukdomar som fanns på den tiden. Man hör mycket positivt om dieten, ALLA har ju testat. Men sedan har också de flesta redan slutat. Många får huvudvärk och blir för trötta för att jobba.
Läs mer: Tål planeten dieten?