Just nu talar vi om...

"Risken för att folk ropar på en diktator är stor, när människor känner att glappet mellan vad som görs och vad man önskar att politikerna skulle göra blir för stort."
Dela artikeln

… klimatångest. Enligt Världsnaturfonden, WWF, tror 87,9 procent av svenska folket att deras barn- och barnbarn kommer få ta konsekvenserna för att beslutsfattare inte tar klimathotet på allvar. 73 procent tänker på klimatförändringarna minst en gång i månaden och mer än så är oroliga för hur klimatförändringarna kommer påverka deras framtid. Klimatångest har blivit ett nytt storområde inom terapin. Människor som maniskt stänger av rinnande kranar eller släcker tända lampor och barn som drömmer om klimatkatastofer. Ångesten liknar den vid andra krissituationer och sägs kunna leda till konstruktivt arbete. Men knäckfrågan är då om det är de personer med reell makt som lider av klimatångest? Någon som frågat stadsminister Reinfeldt om hans mardrömmar innefattar klimatet?

… att risken för att folk ropar på en diktator är stor, när människor känner att glappet mellan vad som görs och vad man önskar att politikerna skulle göra blir för stort. Efterfrågan på starka politiker som tar modiga beslut växer allt starkare i klimatångestens skugga. Och fler och fler röster ropar på revolution. Den brittiske komikern Russell Brand vållade stor uppmärksamhet när han i en BBC intervju efterfrågade en revolution för att förändra världen. Russel har två miljoner följare på Facebook och videoklippet delades flera tusen gånger under första dygnet.

…engagemang. Det är något som Per Grankvist tagit sig an i den nya boken Engagemang –Batman, Putnam och jag. Författaren, tidigare Veckans Affärer-medarbetaren och CSR i praktiken-grundaren försöker förstå engagemangets historia och nutid. En modell han förordar i den politiska agendan är att låta individer välja på vilken nivå deras engagemang ska ligga, genom att de kan donera tid, pengar eller kunskap. Medlemskap i formella termer är idag inte lika viktigt, vilket kan vara nyttigt för partierna att tänka på.

…80/20 innebär att 20 procent av det du äter ska bestå av animaliska produkter och 80 procent av växtbaserad föda. Denna diet mår både du och vår jord bättre av, då det är mycket mer resurskrävande att ta fram exempelvis ett kilo kött än ett kilo grönsaker, menar matleverantörerna Årstiderna.