Destination Budapest

Budapest brukar kallas för världens SPA-huvudstad och tycker du om varmt vatten, historiska byggnader, bastubad och massage så har du kommit till paradiset. I staden finns även mycket att inspiereras av för den som är intresserad av design och att ta tillvara på ”skräp”.
Dela artikeln

Lokalt designat ekomode

De judiska kvarteren i distrikt 7 har på senare år blivit ett hipstercentrum som för tankarna till Berlin. Trendiga kaffebarer med fönsterodlingar är en lika vanlig syn som kocherbutiker. Här ligger också Europas största synagoga. Vägg i vägg med en cykelbutik ligger Printa, en screenprintateljé med butik, galleri och espressobar. Det är den perfekta presentbutiken för den som vill stödja lokala designer. Här finns ekologiska kläder med screentryck från atején, uppvunna prylar som väskor av bilbälten och skärp av skjortärmar och inte minst screentryckskonst.
Roligast är turistguiden i form av stadskartan i screentryck där lokala konstnärer tipsar om sina vattenhål i Pest. Hemma igen blir kartan en vacker plansch.
Rumbach Sebestyén u. 10

Ruinerna blommar

Njut av en kall öl och en vegetarisk poppos (ungersk pizza) i en soffa gjord av ett gammalt badkar på fötter. Szimpla kert är den största och mest kända av Budapest många ruinbarer och drar till sig mycket turister. Ruinbarer drivs i nedgångna lägenhetshus- och innergårdar som inretts med second hand-möbler och skrot. Kolla Szimplas hemsida för att se vad som händer när du är där. De arrangerar både marknader för lokalodlade grönsaker, cykleloppisar och klädbytardagar och har även ett mindre café på gatan mitt emot som ibland serverar veganska soppor, något som inte är helt vanligt i en stad där i stort sett all mat är baserad på kött.
Kazinczy utca 14

Bada!

Ska man bara göra en sak i Budapest så är det att bada. Szechenyi termalbad som ligger i City park i Pest är ett av Europas största Spa-komplex.
Det är stimmigt, men häftigt att bada med så många människor. Vill man ha mer lugn och ro är det en god idé att ta sig till något av baden i Buda. Gellert är byggt i Art Nouveau-stil och är värt att besöka enbart för byggnadens skull.
Att ligga utomhus en novemberkväll i 36-gradigt vatten under en klar stjärnhimmel och se den upplysta Szabadsághíd, frihetsbron, torna upp sig bakom spabyggnaden är magiskt. Király är en vacker oas väl dolt i en nedgången byggnad. Badet byggdes av turkar i slutet av 1500-talet och ger både avkoppling och verklighetsflykt.
Állatkerti krt. 11 (City park)

Res till Budapest utan flyg

Det tar 22–30 timmar att ta tåget från Malmö till Budapest. Med ett Interrailkort får du 5 valfria resedagar in om 10 dagar för 2 475 kr. (1 645 kr om du är upp till 25 år) Varför inte kombinera Budapest med ett stopp i Berlin och Prag? Euorolines kör buss från Malmö till Budapest på 26 timmar och 45 min. Kostar 1 849 kr tur och retur.