Stoppa julterrorn!

"Varför inte göra allvar av de ständigt återkommande tankarna på en enklare jul?"
Dela artikeln

1968 var året som präglades av revolter och uppror, så även i Sverige, där studenter ockuperade kårhuset i Stockholm och Davis cup-matchen mellan Sverige och Rhodesia orsakade kravaller i lilla Båstad. Det var även året som det alternativa julfirandet drog igång på allvar. Under paroller som ”stoppa julterrorn”, ”bakom tomtemasken döljer sig Wallenberg” och ”mot en ny jul” demonstrerade tusentals personer på Stockholms gator i protest mot en allt mer kommersialiserad jul.
Människorna bakom den alternativa julrörelsen kom från skilda delar av samhället, det var allt från studenter till pensionärer, kyrkligt aktiva, hembygdsföreningar och så klart politiska aktivister på vänsterflygeln. Men alla förenades de i sina önskemål om en jul med fokus på mer gemenskap och mindre kommersialism. Det året deltog närmare 20 000 människor i olika alternativa julfiranden runt i Stockholm. Ett av dessa arrangerades på Konstfack, dit man särskilt bjöd in stadens alla hemlösa, missbrukare och andra ensamstående.

Hur ser det ut idag, 45 år senare? Det stora möbelvaruhuset började julskylta redan i början oktober och de andra handlarna var inte sena att hänga på. I tidningshyllorna hittar man ett tiotal julspecialnummer där man kan läsa allt om hur man köper sig sin drömjul. Och julhandeln, den går som tåget mot ständigt nya försäljningsrekord.

Varför inte göra allvar av de ständigt återkommande tankarna på en enklare jul? Skapa ditt egna alternativa julfirande som du vill ha det. Fira med familjen, kompisar, grannar eller varför inte genom att vara volontär på något av alla arrangemang för de ”hemlösa, släktlösa eller rotlösa”. Det finns ingen anledning att sitta ensam framför Karl-Bertil Jonsson (om det inte är det du allra helst vill så klart).

Fundera över hur du vill att din jul ska vara, vad som är viktigt för dig och dina nära. Strunta högaktningsfullt i vad handeln utsett till årets julklapp, årets glöggsmak eller årets trendfärg på julpyntet. Det kommer både din plånbok, ditt midjemått och inte minst klimatet att tacka dig för. Och vill du löpa hela linan ut med huset fyllt av gransrisdekorationer á la Ernst eller en solcellsdriven blinkande julkrubba i trädgården så gärna för mig. Men kom ihåg att det går lika bra med glitter i benjaminfikusen och paella till julaftonsmiddag.

Minns 1968 och fira med måtta, satsa på mer gemenskap och mindre kommersialism du också. För jag lovar dig – julfrid hittar du inte i butikshyllorna.
Vågar du strunta i granen i år?

Ann-Christin Karlén Gramming är bloggande bibliotekarie