Detta kan du göra av apelsinskal

När vi köper konventionella citrusfrukter kommer de oftast från stora plantager som besprutas kraftigt. Hela 80 procent av citrusfrukterna i affären innehåller bekämpningsmedelsrester. Använder du istället ekologiska apelsiner, citroner och clementiner kan du även använda skalet till lite av varje.
Dela artikeln

Vi kan fortfarande njuta av citrusfrukter såsom apelsiner i några månader till. När vi köper konventionella apelsiner kommer de oftast från stora plantager som besprutas kraftigt. Naturskyddsföreningen uppmärksammade innan julen att just apelsiner och clementiner är de stora giftbovarna på julbordet. Hela 80 procent av citrusfrukterna i affären innehåller bekämpningsmedelrester. Efter skörd behandlas de dessutom med antimögelmedlet imazalil, som enligt Naturskyddsföreningen är cancerogent och hormonstörande, och vax för att förlänga hållbarheten. Även ekologiska apelsiner sprayas med bekämpningsmedel men i form av fiskprodukter och algen kelp. Kopparsulfat tillåts dock i begränsad mängd. Ekologiska apelsiner får vaxas, men inte behandlas med antimögelmedel. Hållbarheten är därför något kortare, men du kan å andra sidan använda även skalet i matlagningen. Apelsiner finns även som Fairtrade-certifierade i välsorterade livsmedelsbutiker. Säsongen för apelsiner är oktober till maj. Under sommaren och tidig höst är det bättre att satsa på svenska färska frukter och bär. Släng inte skalet, det går att använda! Här är två användningsområden:

Rengöringsmedel gjort på apelsinskal

Lägg skal från två ekologiska apelsiner i en burk och fyll upp med
ättiksprit. Låt det stå i två veckor. Sila sedan och fyll på en sprayflaska,
utblandat med vatten. Vips har du en väldoftande rengöringsspray.

Apelsin- och morotsmarmelad

2 liter
0,5 kg apelsiner med tunt skal
0,5 kg morötter
3 dl vatten
1 kg syltsocker
0,5 kg finhackad, syltad ingefära
Tvätta apelsiner i varmt vatten. Dela dem och pressa ut saften (drick som
juice). Finhacka eller mixa skal och fruktkött. Riv morötterna. Blanda saft,
apelsinskal, morötter, vatten, socker och ingefära i en gryta. Koka upp
under omrörning. Koka ytterligare tio minuter.
Ta grytan från värmen, skumma väl och låt tå i 15 minuter. Rör då och då.
Häll upp på varma och väl rengjorda burkar. Förslut och förvara svalt.